Prvo novogodišnje izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci”

by | 29 Decembra, 2016

U nedjelju, 1. januara na programu OBN TV je prvo izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci”…

Vjeki je sestra u gostima u showu "Lonci i poklopci"!

Vjeki je sestra u gostima u showu “Lonci i poklopci”!

 

U vrijeme praznika okupljanje oko porodičnog stola prepunog raznih delicija dio je tradicije brojnih porodica u BiH, a upravo uz zabavan kulinarski show “Lonci i poklopci” i šarmantnog Vjeku Kramera gledaoci imaju priliku da saznaju neke od najboljih domaćih recepata.

Kramer emisiju započinje pripremom pogače pahuljice, zatim će pripremati Nedinu salatu od poriluka, pohovanu piletinu, namaz od graha, a za kraj će pripremiti umak od meda.

Vjeki će se u i ovoj specijalnoj emisiji u kuhinji pridružiti i sestra. “Lonci i poklopci” su na programu od 13 sati.

POGAČA PAHULJICA

pogaca800 g brašna
1 kvasac / 3 dl mlijeka / 1 kašičica šećera
1 dl mlake vode
1 dl ulja
1 jaje + bjelance
3 kašike pavlake
so
4 kašike maslaca i 4 kašike ajvara
žumance + sjemenke za posipavanje

U mlijeku otopiti šećer i malo brašna, te dodati kvasac i prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom 20-ak minuta da se ne zapjeni i na taj način dobijemo kvaščevo mlijeko.

U 700 g brašna dodati so i promiješati; posebno pomiješati mokre sastojke: ulje, 1 jaje, pavlaku i vodu te umiješati zajedno sa kvaščevim mlijekom u brašno. Tokom miješenja dodavati polako ostatak brašna i vodu dok ne dobijem rahlo tijesto koje se ne lijepi za drvenu dasku i ruke.

Nakon toga ostavimo tijesto da se malo odmori i nadođe… Tijesto podjelimo na pet dijelova i svaku razvaljamo u krug iste veličine, premažemo svaku maslacem i 1 kašikom ajvara i složimo jednu na drugu, te stavimo u tepsiju promjera 30-ak cm. E sada ide zanimljiv dio koji bi bio najzgodniji da gledate dok radim jer je težak za objasniti, a jako lagan za napraviti. Krug trebate prerezati na 8 trouglova, ali ne do kraja, već do nekih 2 cm do ruba tepsije. Pazite samo da presječete svih 5 slojeva. Na srednjem dijelu svakog trokuta više prema rubu tepsije uzdužno napravite duži presijek te onda uzmite vrh svakog trougla i podvučete ga ispod pa kroz taj zarez i to ponovite 2 puta sa svakim trouglom. Na kraju premažite žumancetom i pospite sjemenkama. Tako pripremljenu pogaču ostavite barem 30 minuta da se diže pa pecite u zagrijanoj rerni na oko 180ᵒC 40-ak minuta.

NEDINA SALATA OD PORILUKA

nedina salata2 poriluka
250 g pilećih prsa
3 kuhana jajaeta
2 dl kiselog vrhnja
200 g svježeg sira
1 kašika majoneze
so i biber

Poriluk isjeći na tanke kolutiće, pileća prsa isjeći na trakice, a kuhana jaja na kockice. Pomiješati kiselo vrhnje, majonezu i svježi sir te začiniti solju i biberom te u tu smjesu umiješati poriluk, kuhana jaja i pileća prsa.

POHANA PILETINA

Pohovana piletina½ kg pilećih prsa
2 jajeta
½ dl mlijeka
200 g brašna
100 g krušnih mrvica
200 g kukuruznih pahuljica
chili paprika
limunov sok
so i biber
ulje za pohanje

Piletinu isjeći na trakice veličine kažiprsta te posoliti, pobiberiti i poprskati limunovim sokom pa ostaviti da se marinira bar dva sata. Piletinu nakon toga dobro pobrašniti pa umočiti u umućna jaja kojima smo dodali malo mlijeka i brašna tako da smjesa bude nešto ljepljivija od smjese za palačinke; onda je uvaljati u mješavinu krušnih mrvica, usitnjenih kukuruznih pahuljica i chilija te pohati u dubokom vrućem ulju. Ocijediti od ulja na papirnom ubrusu i poslužiti vruće.

NAMAZ OD GRAHA

namaz od graha400g bijelog graha
½ dl maslinovog ulja
slane srdele
kašičica kapara
100 g sirnog namaza
100 g crnih maslina
sok narandže
peršinov list
biber

Grah ocijedite i u polovinu dodajte kapare, srdele, maslinovo ulje, sok narandže pa izmiksajte štapnim mikserom, a drugu polovinu izgnječite viljuškom i umiješajte u pire od graha kao i usitnjeni peršinov list i sitno sjeckane crne masline te začinite biberom i prema potrebi solju, ovisno o tome koliko ste slanih srdela stavili.

UMAK OD  MEDA

umak od meda100 g majoneze
1 kašika senfa
1 kašika
1 kašika meda
sok od ½ narandže
so i biber

Pomješajte sve sastojke i prema potrebi začinite dodatno solju i biberom.

TEKST I FOTO: OBN PR