Najbolje romantične komedije svih vremena
Romantične komedije će uvijek biti popularne, bez obzira na sve. Da, popularnost rom-comova opala je otkako su dominirali 90-im godinama, ali kako...
Voditeljica Milica Blagojević i ekipa najpopularnijeg kulinarskog showa u Bosni i Hercegovini „Stol za 4“ koji se emituje na OBN televiziji ove sedmice se nalazi u Sarajevu. Za vrijednu glavnu nagradu bore se tri dame i jedan gospodin, pripremajući vrhunske specijalitete.
Takmičarka Marina će prva sa sljedećim receprima pokušati dobiti naklonost ostalih takmičara.
REDJELO: Carbonara
Sastojci:
Priprema:
Špagete skuhati. Šunku isjeckati na kockice i kratko propržiti. U vrhnje dodati 2 žumanceta, ribani parmezan, šunku i začine. Ovom smjesom preliti špagete i poslužiti.
GLAVNO JELO: Piletina u pivskom tijestu
Sastojci:
Priprema:
Začiniti pileće filete, sjediniti brašno, jaja i pivo. U ovu smjesu stavljati filete, a odmah nakon toga pržiti u vrelom ulju. Sitno isjeckati krastavce, ili izrendati, sastaviti sa majonezom i služiti uz pileće filete.
DESERT: Banana split
Sastojci:
Priprema:
Na tanjiru poslužiti banane, sladoled, šlag. Dekorisati tečnom čokoladom.
Šarmantni Toni, kao jedini muškarac ove sedmice će pokazati svoje umijeće u spremanju hrane i pokušati osvojiti ukusnim zalogajima srca dama. On će spremati:
PREDJELO: Pohovani sir
Sastojci:
Priprema:
Tvrdi sir isjeći na trokutove, pohovati u jajima i prezli. Postupak ponoviti i pržiti u dubokoj masnoći.
GLAVNO JELO: Piletina u bijelom vinu
Sastojci:
Priprema:
Propržiti piletinu, dodati so i muškantni oraščić. Nakon nekoliko minuta dodati crveni luk ikada se sve zajedno izdinsta, preliti čašom bijelog vina. Khati, dok alkohol ne ispari. Njoke skuhati, šampinjone propržiti. U posudi umutiti brašno, vrhnje i žumance. Ovom smjesom preliti piletinu. Dinstati još kratko i skloniti sa vatre. Njoke i šampinjone poslužiti kao prilog.
DESERT: Tufahije
Sastojci:
Priprema:
Jabuke oguliti, izdubiti i kuhati u vodi u koju smo prethodno dodali šećer. Nakon što se skuhaju, izdvojiti malo tečnosti u kojoj su se jabuke kuhale, dodati orahe, med i malo šlaga. Smjesu umutiti i puniti jabuke. Nakon punjenja , jabuke ostaviti na hladjenje.
Ekipu će ugostiti i Biljana koja svojim specijalitetima i ugodnom atmosferon nastoji šarmirati ostale takmičare. A jela koja sprema su:
PREDJELO: Mimoza salata
Sastojci:
Priprema:
Krompir skuhati i isjeći na ploške. Sir trapist, šunku, krastavce i jaja izrendati. Sjedniti pavlaku i majonezu. U posudu redati krompir, posoliti i dodati malo sitne crvene paprike. Preko krompira redati slani sir, šunku i premazati smjesom od pavlake i majoneze. Na to dodati kisele krastavce, pa opet premazati smjesom, zatim redati kuhana jaja, pa dodati smjesu i na kraju složiti sir trapist.
GLAVNO JELO: Tortilje
Sastojci:
Priprema:
Od brašna, jaja, maslaca i praška za pecivo umijesiti tijesto. Tijesto podijeliti na više dijelova i svaki razviti u oblik palačinka. Tortilje peći u tavi sa malo ulja. Piletinu, paprike i šampinjone propržiti. Paradajz isjeći na kockice, dodati malo soli, limuna i peršuna. Svaku tortilju, premazati pavlakom, na jednu polovinu staviti piletinu paprike i šampinjone, preklopiti i prekriti paradajzom.
DESERT: Karamel kocke
Sastojci:
Za biskvit:
Za fil:
Priprema:
Umutiti bjelanca, šećer, dodati keks i kakao. Smjesu izliti u podmazan pleh i peći u rerni 15-20 minuta. Skuhati 2 pudinga sa 200 gr šećera i 500 ml mlijeka. Nakon kuhanja, sjediniti sa 60 gr maslaca. Ušpinovati 200 gr šećera, dodati 400 ml vrhnja za šlag. Puding premazati preko biskvita, a ušpinovani šećer i vrhnje staviti kao završni sloj.
Vesela Tanja interesantnim kombinacijama pokazat će da je u kuhinji itekako spretna. Ona će ove sedmice spremati:
PREDJELO: Vesela jaja
Sastojci:
Priprema:
Skuhati krompir, mrkvu i grašak. Krompir i mrkvu isjeci na sitne kocke. Sjediniti sa šunkom i kiselim krastavcima. Sve povezati majonezom. Jaja skuhati, prepoloviti, izvaditi žumance iz svake polovine. Šumance sjediniti sa tunom i senfom, dobro umutiti da se dobije pašteta. Ovom smjesom puniti jaja i služiti ih uz prethodno napravljenu francusku salatu.
GLAVNO JELO: Klasik
Sastojci:
Priprema:
Piletinu i šampinjone isjeći na krupnije komade. Najprije prodinstati piletinu, a nakon 5-10 minuta dodati i šampinjone. Dosuti malo vode i kuhati dok voda skroz ne ispari. Dodati malo brašna i promiješati. Pred kraj kuhanja dodati vrhnje, kopar i curry. Malo proprženi tost i gorgonzolu služiti uz piletinu i šampinjone.
DESERT: Slatke prugice
Sastojci:
Priprema:
Skuhati puding od vanilije, čokolade i maline. U posudu slagati jedan na drugi dio. Dekorisati šlagom.
Samo jedno od njih će uspjeti osvojiti simpatije svojih protukandidata. Odaberite i vi svog favorita i pratite nas od ponedjeljka do četvrtka u 16:30 h.