
Borba za rodnu ravnopravnost
Fondacija Boris Divković je prošle godine, na 8. mart pokrenula zajedničku regionalnu inicijativu sa ženama iz liberalnih političkih stranaka Zapad...
Da bi 604. emisija kulinarskog showa “Lonci i poklopci” bila posebna i upamćena, pobrinuće se voditelj i kuhar Vjeko Kramer, maskirajući se povodom Noći vještica. Ovaj popularni “praznik” polako je došao i u Evropu, ali ga još većinom slave Amerikanci. Noć vještica posebna je i po tome što u prvi plan dolazi tikva/bundeva, koja će se naći ove nedjelje i na tanjiru. Biće je u savijači, supi, zajedno s ribom, a na kraju i slatkiš će biti u duhu ove namirnice. Tikva je jako iskoristiva, jer osim što je zdrava, može se spremiti na bezbroj načina, u slatkoj ili slanoj varijanti. Morate samo voljeti njen poseban okus, i sve su vam varijante dostupne.
Kostimirani Vjeko ove nedjelje sprema specijalitete od bundeve!
“Lonci i poklopci” su na programu OBN Televizije ove nedjelje, 29. oktobra od 12.50 sati.
SAVIJAČA OD KROMPIRA S TIKVOM I LEĆOM
½ kg jufke
½ kg krompira
250 g pečene bundeve
200 g kuhane leće
100 g suhog mesa
1 glavica luka
2 jajeta
1 vrhnje
so i biber
Vegeta
peršunov list
ulje
Krompir skuhajte, ohladite i ogulite pa nasjecite na kockice. Suho meso popržite s usitnjenim crvenim lukom na malo ulja. Leću skuhajte i ocjedite. Sve sastojke pomješajte, začinite solju, biberom, Vegetom i peršunovim listom. Umutite jaja, vrhnje i pečenu bundevu. Jufku stavite na navlaženu krpu i premažite uljem i na nju stavite još jednu jufku i onda po njoj rasporedite nadjev od krompira i leće i zalijte umućenim jajima, zarolajte savijače premažite jajima i stavite u nauljenu tepsiju papecite u zagrijanoj rerni oko pola sata na 180°C.
SUPA OD BUNDEVE I KUKURUZA
600 g pečene bundeve
1 glavica luka
1 konzerva kukuruza
5-6 suhih šljiva
vrhnje za kuhanje
pileći temeljac
so, biber, cimet, muskatni orah, curry, kurkuma
ulje od bundeve
sjemenke bundeve
Bundevu narezati na kriške te peći u rerni dok ne omekša, ohladiti i očistiti od kore i zagorenih komada. Na malo ulja popržiti krupnije nasjeckan crveni luk i kukuruz iz konzerve dok ne omekšaju pa preliti pilećim temeljcem, dodati suhe šljive i kuhati nekoliko minuta. Začiniti po želji, dodati pečenu bundevu i kuhati još minut-dva pa ispasirati u pire. Pire od tikve razrijediti pilećim temeljcem na željenu gustoću te doliti vrhnje za kuhanje i prestati kuhati. Juha treba da bude kremasta. Prilkom posluživanja dekorisati bučinim uljem i bundevinim sjemenkama.
GRILOVANA RIBA U UMAKU OD GORGONZOLE I BUNDEVE
600g fileta ribe
100 g gorgonzole
250 g pečene bundeve
vrhnje za kuhanje
maslinovo ulje
maslac
limunov sok
Vegeta
so i biber
2-3 čena bijelog luka
kopar, kurkuma
Riblje filete začiniti Vegetom i limunovim soku te premazati maslinovim uljem pa ostaviti da se marinira barem dva sata. Riblje filete pažljivo grilovati na grill tavi s obje strane po nekoliko minuta dok ne porumene. Za to vrijeme na malo maslaca prepržiti usitnjeni bijeli luk pa doliti vrhnje za kuhanje i u tom umaku otopiti gorgonzolu i dodati pečenu tikvu neprestano mješajući. Grilovane filete samo do pola preliti umakom i poslužiti uz rižu.
TORTA OD BUNDEVE S GOJI BOBICAMA I DRENJKOM
300 g pečene tikve
1 lit slatkog vrhnja
½ kg maskarponea
100 g meda
biskvit za tortu
1 dl soka tikve
rum
cimet
Tikvu iseći na kriške, očistiti od sjemenki, staviti u tepsiju sa malo vode pa ispeći u rerni na oko 200°C četrdesetak minuta. Kada omekša izvaditi iz rerne, ohladiti pa odvojiti pečeno meso od kore, te ga izmiksati štapnim mikserom. Tikvu začiniti medom, cimetom i prahom goji bobica. U tikvu umješati maskarpone. Umutiti slatko vrhnje i podjeliti u dvije zdjele od kojih nam jedna treba za ukrašavanje. U drugu treba dodati izgnječenu, pečenu, začinjenu tikvu u koju smo prethodno umiješali maskarpone. Kremu možete poslužiti u ohlađenu u čašama uz piškote ili napravite tortu.
Biskvit poprskati sokom bundeve i rumom pa premazati kremom od tikve i to ponoviti onoliko puta koliko biskvita imamo. Tortu dekorišemo bijelim tučenim slatkim vrhnjem.
TEKST I FOTO: PROMO