Ukusna i zdrava jela u “Loncima i poklopcima”

by | 9 Decembra, 2016

I u 599. izdanju kulinarskog showa “Lonci i poklopci” OBN TV Vjeko Kramer pripremaće ukusna, zdrava, ali i interesantna jela.

Ove nedjelje na OBN TV: 599. izdanje kulinarskog showa "Lonci i poklopci"

Ove nedjelje na OBN TV: 599. izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci”

Vjeko emisiju započinje pripremom aromatičnih kiflica, zatim će pripremati ražnjiće od tune, a na kraju će pokazati kako pripremiti ukusnu salatu od hobotnice.

AROMATIČNE KIFLICE

kiflice600 g brašna
maslinovo ulje
100 g crnih maslina
100 g zelenih maslina
mješavina suhih začina
3 dl vode
malo soli i šećera
kvasac
krupna so

U mlaku vodu dodamo malo brašna i šećera te suhi kvasac pa pustimo da se zapjeni i na taj način dobijemo kvaščevu vodu. Premaz za kiflice napravimo tako što u malo vode umiješamo brašno i začinimo solju, tako da dobijemo masu najsličniju tečnom tijestu za palačinke, treba nam 1/2 šolje.

Pomiješamo brašno, so i usitnjene masline, te mješavinu suhih začina i dolivajući kvaščevu vodu i maslinovo ulje umijesimo tijesto za kiflice, pobrašnimo zdjelu i tijesto ostavimo da se diže na toplom mjestu. Kada udupla volumen premijesimo ga i oblikujemo kiflice koje redamo u tepsiju; premažemo ih premazom te pospemo krupnom solju i pečemo pola sata na oko 180 stepeni.

RAŽNJIĆI OD TUNE

tunjevina1/2 kg svježe tune
2 crvena luka
12 komada cherry paradajza
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
maslinovo ulje
so i biber
vegeta

Štapiće  za ražnjiće namočiti 10ak minuta u vodi da ne bi poslije gorjeli.

Svo povrće nasjeći na kocke veličine cherry paradajza kao i tunu. Tunu marinirati u vegeti te posuti s malo maslinovog ulja i soja sosa. Na ražnjiće nizati meso i povrće pa ih grilovati na roštilju ili gril-tavi ili u rerni nekoliko minuta sa svih strana. Tuna se inače jede i sirova tako da ne treba pretjerivati s pečenjem da ne bi bila presuha.

SALATA OD HOBOTNICE

salata1 hobotnica
1 kuhani krompir
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 luk
3 čena bijelog luka
100 g crnih maslina
limunov sok
peršunov list
maslinovo ulje
so i biber

Hobotnicu skuhati u slanoj vodi, ocijediti, ohladiti i nasjeći na kolutiće. Krompir skuhati u ljusci, ohladiti i nasjeći na kockice. Paprike i luk očistiti i isjeći na sitne kockice kao i krompir. Masline odvojiti od košpica i usitniti. Sve sastojke pomiješati i posoliti, dodati bibier, limunov soko, maslinovo ulje te usitnjeni bijeli luk i peršunov listom.

TEKST I FOTO: PR