Cameron Diaz: Tek u 30-ima sam postala svjesna koliko je ishrana važna
Cameron Diaz ima bogatu holivudsku karijeru koja traje već dvije decenije, i tokom koje njeguje savršenu liniju, na kojoj bi joj mnoge žene pozavid...
Iako je Francuska domovina kroasana, čokolade, bogatih deserta, sira i vina, samo 11 % ljudi ima problema s viškom kilograma. Kako im to polazi za rukom? Francuskinje su odlučile da sa nama podijele tajne svog dobrog izgleda, uz komentar da je neophodno voditi računa, ali da se ne morate ničega odricati.
1. Hljeb i tjestenine možete jesti, ali veoma umjereno
Njihov stil života uključuje potpuno uživanje u svakom zalogaju. Francuskinje nikada ne jedu s nogu i uvijek uzmu vremena koliko im je potrebno za obrok. Ne odriču se ugljenih hidrata kao što su hljeb i tjestenine – njihova tajna je da ih jedu u malim količinama, jer bijeli hljeb i tjestenina štete vitkoj liniji, kada se konzumiraju u velikim količinama.
2. Uspjeh je u malim porcijama
Ako u Francuskoj naručite sendvič sa šunkom, moglo bi vas iznenaditi kada vidite da u sendviču imate samo jedan tanak kolut šunke, nekoliko komada paradajza i senf. U tome leži još jedna tajna vitkosti Francuskinja – male porcije. I kada su u gostima, Francuskinje neće uzeti više od jednog peciva ili kolača u kojem će neko vrijeme uživati uz kafu. One za doručak obično jedu pecivo, jogurt i pahuljice. Kroasani su povremena poslastica i uglavnom se poslužuju gostima. Grickalice najviše jedu djeca poslije škole, dok se odrasli drže tri obroka dnevno.
3. Puno jogurta
Kada osjete glad između obroka, Francuskinje će popiti jogurt. Ovaj mliječni proizvod njihov je veliki saveznik u održavanju vitke linije. Na taj način kontrolišu ravnotežu broja kalorija koje dnevno unesu.
4. Obroke imaju uvijek u određeno vrijeme
Francuskinje se ne odriču tradicije kada je riječ o tri obroka dnevno i obično ne jedu ništa između tih obroka. Žene u Francuskoj smatraju da je normalno osjećati glad između tih obroka i zbog toga neće posegnuti za hranom. Tako se u Francuskoj u vremenu između doručka, ručka i večere, mogu vidjeti poluprazni restorani brze hrane, što znači da se kultura tri obroka održala do danas.
5. Za desert jedu voće
Francuskinje vole peciva i kolače, ali takve poslastice jedu samo u posebnim prilikama. U svakodnevnim prilikama za desert biraju voće, a francuski stil života podrazumijeva redovnu nabavku svježeg voća i povrća.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock