Hrana sa ulica iz različitih zemalja – neobično, ali ukusno!

by | 1 Novembra, 2015

Da li se bojite da probate određenu hranu koja se prodaje na ulicama, putujući po svijetu?

?????????

U slučaju da se bojite, možete izgubiti mnogo, jer je ova jednostavna hrana tradicionalna karakteristika izražajne kulture određene zemlje. Iskoristite priliku i isprobajte specifične nove ukuse, dodirnite egzotičnu tradiciju, a mi ćemo vam pomoći da shvatite šta vas očekuje u svakoj zemlji…

Mint čaj, Maroko
Tradicionalni čaj od mente će vas osvježiti u najtoplijem podnevu dok šetate Marokom. Čaša ispunjena do vrha sa svježim listovima nane i komadićima trske – tradicionalno marokansko zeleno piće. Ovaj čaj nije samo odličan način da ugasite žeđ, već i da dodirnete viševjekovnu kulturu ove divne zemlje.

Noćni marketi, Tajvan
Tokom noći ne možete uživati u tišni i “pustinji” jer su ulični marketi u Tajvanu u punom zamahu. Pored prelijepih drevnih hramova, Tajvan je poznat po egzotičnim jelima i poslasticama. Tajvanske poslastice, osvijetljene toplim svjetlom uličnih lampiona, privlače pažnju turista. To je pravi sjaj istočnog kulinarstva – omleti, supe, puževi, ljepljiva riža, životinjske iznutrice sa začinima. Tajvanski kulinarski poznavaoci kažu da se obilazak zemlje ne može smatrati uspješnim, ako niste probali jedinstveni voćni desert sa crnim šljivama.

Šangajske knedle, Kina
Svako ko je bar jednom posjetio Šangaj, čuo je za čuvenu uličnu hranu – svježe pržene knedle, koje su omiljena poslastica u Kini. Postoji mnogo vrsta knedli u Šangaju, pa koliko god knedli isprobali, uvijek ćete naići na drugačiji ukus.

Rezanci, Tajland
Tajlandska hrana ima apsolutno nevjerovatan koncept u svijetu kuhanja. Kuhari na Tajlandu imaju tendenciju da spremaju hranu dok ne postignu savršen ukus, koji se sastoji od pet glavnih karakteristika: slatko, gorko, kiselo, slano, tart. Tajna je u istim proporcijama. Jelo, koje preporučujemo da ispobate jeste supa sa tajlandskim rezancima i Tom Iam, kuhano kokosovo mlijeko sa izdancima bambusa.

Pileće iznutrice, Filipini
Najegzotičnije i jedinstveno filipinsko jelo su pileće iznutrice. Ulični prodavci ih mariniraju na poseban način, a zatim stavljaju na ražnjiće i na roštilj. Izgledaju neobično, ali vrijedi probati. Serviraju se sa kiselim, slatkim i začinjenim sosom.

Plaža hrane, Indija
Plaža Anjou, na teritoriji Goa – nekada je bila omiljeno mjesto za hipike. Zapravo, ova plaža podsjeća na savršen svijet, raj za ljude koji nisu u žurbi i žele da uživaju na suncu, kupaju se u moru i vode ljubav … I kada želite užinu, tu je neograničen broj indijskih i ukusnih poslastica – svježe pite, piletina, bezalkoholna pića.

Kina
Nema svako želudac za kinesku uličnu hranu. “Buket” od skakavaca na ražnjiću je jelo od koga drhti većina evropskih turista. Ali gdje još možete probati uksune proteine? Imajte na umu da su kineski skakavci za razliku od naših nemaju pesticide, jer se gaje specijalno za ishranu ljudi. Uzgred, insekti se već dugo koriste za pripremu obroka – čak oko 1.400 vrsta insekata.

Sendviči Banh mi, Vijetnam
Za evropske stomake pogodni su sendviči Banh mi. Oni podsjećaju na francuski baget sa raznovrsnim nadjevima od povrća i mesa. Ovi sendviči su tradicionalno jelo i služe se za ručak ili doručak.

Grilovana kobasica, Njemačka
Ko može da ode u Njemačku, a ne proba čuvenu prženu kobasicu sa kriglom piva? To je, njemačka ishrana.

Ceviche, Peru
Divan izum latinoameričkih mornara – Ceviche. Ovaj sos ribari pripremaju tako što bukvalno “kuhaju” morske plodove bez dalje termičke obrade, dodatkom citrusa, jer kiselina djeluje na proteine skoro kao i vatra. Ceviche je brzo stekao popularnost među kuharima širom svijeta. Ukratko, ukoliko posjetite primorski grad Mancora u Peruu, probajte Ceviche mješavinu sirove ribe i morskih plodova.

Izvor: Life content
Foto: Gulliver/Thinkstock