
Vodič za pakovanje: Spakujte se pametno za svako putovanje
Vodič za pakovanje je veoma korisna stvar koja će vam uštedjeti vrijeme i sačuvati od nervoze. Ako ste doživjeli čestu sit...
Da li postoji neko u vašoj blizini ko ne voli italijansku hranu? Tako smo i mislili! I u našem okruženju svi obožavaju paste na ovaj ili onaj način, pice, italijanske sladolede… Šarenolika kakva jeste, Italija pruža bezbroj gastronomskih mogućnosti. Zato smo pripremili za vas jela koja morate da probate kad ste u ovoj zemlji. Naravno, pica se podrazumijeva pa smo je upravo zbog toga i izostavili fokusirajući se više na neka druga italijanska jela. Jer, zemlja tjestenina će vam na tanjiru servirati stvari koje ne možete da zamislite, a koje su veoma ukusne.
Foto: Thinkstock
1. Bigoli
Mislili ste da su špagete ukusne? Onda niste probali bigoli, špagete koje su specijalitet za Veneciju, a krase ih malo deblji rezanci nalik našem pilavu koji se spremaju najčešće u miksu sa patkom.
2. Ribollita
Ovu “zimsku” supu koja potiče iz Toskane, svi obožavaju. Na vama je sa čim ćete da je probate, ali tradicionalna podrazumijeva miks povrća (kelj i paradajz primarni), grah i stari hljeb. Po želji možete da dodate meso ili ribu, ali ako želite da se pridržavate originalnog recepta onda ih izostavite. Taman da se okrijepite poslije dugih šetnji i razgledanja grada.
3. Risi e bisi
Risi e bisi podrazumijeva rižu i grašak. Ovo jelo nije nešto sofisticirano, ali je veoma ukusno. Sastojci su kuhani u povrtnoj supi, a rezultat je jelo lijepo balansirano, lagano i omiljeno među vegetarijancima. Mada, uvjereni smo da su vam majke pravile rizi-bizi, zar ne?
4. Tortellini en Brodo
Za mnoge porodice u sevjernoj Italiji, Tortellini en Brodo je obavezno jelo u svim prilikama. Služe se u krem sosu i posipaju sitno narendanim parmezanom.
5. Canederli
Prave se od bajatog hljeba, jaja, mlijeka i mesa. Ove začinjene loptice se prelivaju i bistrom supom. Slične su našim ćuftama, samo sa manje mesa.
6. Osso buco alla Milanese
Ako morate da probate jedan tanjir sa mesom u Italiji neka to bude Osso buco. Ne možete omašiti sa telećim mesom koje je lagano kuhano u vinu.
7. Cacciucco
Niste osoba koja voli ribu? Cacciucco će to da promijeni. Začinjena morska hrana se veže za mjesto Livorno, a školjke, rakovi i hobotnica u paradajz sosu je nešto čemu nećete moći da odolite.
8. Focaccia di recco
Jednostavan recept zvani Focaccia je aromatična pogača koja ide odlično sa maslinovim uljem i sirom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs