Saznajte da li imate šećerno, vinsko ili mliječno lice i kako da ga tretirate

by | 28 Aprila, 2016

Prije nego što dohvatite omiljenu slatkiš, čašu mlijeka ili vina, znajte kako vaša ishrana ne utiče samo na vašu težinu i zdravlje, već i na lice. Donosimo informacije o tri vrste negativnih promjena na licu koje uzrokuje hrana koju jedemo i otkrivamo karakteristike vinskog, mliječnog i šećernog lica.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Vinsko lice

Simptomi: Bubuljice grupisane nisko na čelu i između obrva, crvenilo obraza, naglašene pore lica i dehidrirana koža koja naglašava bore na području čela, oko očiju, nosa i usana.

Crno vino može da bude veoma zdravo za vaš organizam, ali jedino ako ga konzumirate umjereno. Ispijanje većih količina vina (više od dvije čaše dnevno) prvo će se reflektovati na vašem licu i to u obliku nepoželjnih simptoma.

Alkohol dehidrira tijelo i dodatno opterećuje jetru, a ovaj efekat utiče na kompletan sistem za varenje, što se značajno očitava i na vašoj koži lica koja postaje suha i beživotna, pa će dodatno naglasiti sitne bore.

Na sljedećim stranama provjerite da li imate šećerno ili mliječno lice i pročitajte koje su njihove karakteristike…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Mliječno lice

Simptomi: Otečeni kapci, tamniji podočnjaci, bubuljice grupisne na području brade, pojava akni, blijedi obrazi.

Čak i kao niste netolerantni na laktozu, ispijanje previše mlijeka i konzumacija velikih količina mliječnih proizvoda (posebno industrijskih) može značajno da utiče na vaše lice i ten. Kako starimo, tako naše tijelo gubi enzime koji u potpunosti razgrađuju laktozu.

To može dovesti do upalnih procesa u cijelom tijelu, a posebno na licu koje je osjetljivo na promjene u organizmu, pa zbog toga može da izgleda umorno i podbulo.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Šećerno lice

Simptomi: Podbuli podočnjaci, blijeda i sivkasta boja tena, upaljene akne raspršene po cijelom licu, upalo lice.

Nije tajna da redovna konzumacija velike količine šećera značajno utiče na povećanje tjelesne težine, ali ova slatka napast krade nam energiju i može da ugrozi naše zdravlje, što se vidi i na našem licu.

Glikacija je proces u kojem se molekuli šećera vezuju na proteinska vlakna u svakoj našoj stanici. Ovaj proces uništava kolagen koji kožu čini elastičnom i na taj način ubrzava starenje kože i stvaranje pomenutih simptoma.

IZVOR: ZADOVOLJNA.HR