
Preferiraju li dermatolozi losion za tijelo ili ulje za tijelo?
Odabir između losiona za tijelo ili ulja za tijelo može zavisiti od vašeg tipa kože i potreba za hidratacijom....
Gourmand parfemi s notama vanilije, kakaa, karamela i meda donose užitak bez grižnje savjesti. Želite li nam se pridružiti u ovom mirisnom iskustvu?
Torta. Krema. Marcipan. Amaretti i madeleine. Bombone i bavarska krema. Moglo bi se pomisliti da je ovo fantastičan izbor za sladokusce, ali zapravo su to samo neke od slatkih nota koje su inspirisale nove parfeme. Zamislite ih kao „comfort food“ za vaša čula.
Godine 1992. modni dizajner Thierry Mugler rekao je parfimeru Olivieru Crespu da želi miris koji će ga podsjećati na zabavne parkove Strasbourga, koje je posjećivao kao dijete. Cresp je otišao u supermarket, kupio kekse – i stvorio parfem koji je ušao u istoriju.
Angel, parfem koji je kreirao za Muglera, uveo je slatku notu koja podsjeća na kakao i šećernu vunu, kombinovanu s jasminom i snažnim dodirom pačulija. Ovaj miris je bio toliko prepoznatljiv i nevjerovatno popularan da je stvorio potpuno novu olfaktornu kategoriju – gourmand parfeme.
Svi koji se sjećaju kasnih devedesetih i ranih dvijehiljaditih godina znaju koliko su tada bile popularne parfemske kompozicije obogaćene slatkim notama – uključujući i Victoria’s Secret sprejeve za tijelo. No, vremenom su svježije i prozračnije mirisne kompozicije (poput Clinique Happy i Chanel Chance), kao i složeniji parfemi poput Flowerbomb brenda Viktor & Rolf, promijenili pravila igre.
Danas su gourmand parfemi ponovo među najtraženijima. Prema podacima specijalizovanog portala Perfumer & Flavourist, pretrage za gourmand mirisima porasle su za 77% u 2024. godini.
Veliki uspjeh parfema Maison Francis Kurkdjian Paris Baccarat Rouge 540, koji sadrži visoku koncentraciju etilmaltola – molekule koja se koristi i u parfemu Angel, ponovo je probudio sjećanja na slatke mirise, ostavljajući nas u stalnoj potrazi za zavodljivim aromama.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Maison Francis Kurkdjian (@maisonfranciskurkdjian)
Baš kao što su se mijenjali naši ukusi u hrani, tako su evoluirali i gourmand parfemi. Danas parfimeri eksperimentišu s novim kombinacijama, stvarajući neobične, kompleksne kompozicije.
Za Tobacco Honey kuće Guerlain, parfimerka Delphine Jelk koristila je ekskluzivni med iz kalabrijskih košnica, uparivši ga s listovima zlatnog duhana kako bi uhvatila esenciju te zlatne poslastice.
Osnivač brenda Arquiste, Carlos Huber, angažovao je slavnog parfumera Calice Beckera (koji stoji iza parfema Dior J’Adore) kako bi kreirao Almond Suede – miris u kojem se aroma marcipana prožeta medom cvijeta narandže prepliće sa zadimljenim, baršunastim notama koje podsjećaju na unutrašnjost luksuzne torbice.
Lev Glazman, suosnivač prestižnog The Maker hotela u državi New York, stvorio je Dream, novi parfem u kojem je miris putera s cimetom skriven u notama magnolije i burbonske vanilije. Iako je inspirisan vizijom u Willy Wonka stilu – planinama kolača i šlaga – njegov miris je sofisticiran, a ne previše sladak.
Gourmand parfemi predstavljaju izazov – njihova moć leži u tome da izazovu ovisnost, ali bez pretjerivanja. Ključ je pronaći ravnotežu između slatkog uživanja i prekomjerne zasićenosti.
“Trik je u kontrastiranju slatkih nota nečim elegantnim i profinjenim”, objašnjava parfimer Jérôme Epinette. Njegova nova kreacija, Choux Choux, za luksuzni niche brend Liis, miriše na laganu pjenastu šećernu koricu crème brûléea, osvježenu delikatnom notom limuna.
“Ako se ne napravi kako treba, slatkoća može postati naporna, što je problem. Kada parfem djeluje ljepljivo, imate potrebu da ga odmah operete”, dodaje Epinette.
Većina gourmand parfema postiže puni sjaj tek kada se slegne na koži, često se oslanjajući na mošusne i jantarne note koje im daju topao i senzualan završetak.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Maison Margiela Fragrances (@maisonmargielafragrances)
Neki su doslovniji od drugih – Maison Margiela Replica Afternoon Delight, djelo parfemera Carlosa Benaïma, osmišljen je da vjerno rekreira miris svježe pečene madeleine iz francuske pekare u Tangeru. Njegova vanilom bogata aroma keksa gotovo da nadmašuje prave mirise slastičarnica.
S druge strane, Fendi La Baguette, iako inspirisan mirisom prepečenog hljeba posutog šećerom (omiljena poslastica blizanaca Delfine Delettrez Fendi), odiše sofisticiranim tonovima irisa koji mu daju profinjenu dubinu.
Ne može biti slučajnost da se gourmand mirisi vraćaju u vrijeme nakon pandemije – perioda nesigurnosti i stresa. Takođe, vanilija je postala dominantna olfaktorna nota 2020-ih, kada su vijesti bile neprekidno teške i opterećujuće.
Naučna istraživanja pokazuju da miris vanilije povećava nivo dopamina u mozgu – hormona povezanog s nagradom i zadovoljstvom. Istovremeno, smanjuje stres i tjeskobu.
“Gourmand mirisi djeluju zaštitnički”, kaže Epinette. “Svi se osjećaju sigurno i udobno kada ih nose. Nakon pandemije, svi pričaju o dobrobiti, što obično asocira na citrusne, lavandine ili eukaliptusove note. Ali i gourmand parfemi donose osjećaj sreće. Podsjećaju na sretne uspomene. Tjeraju vas da se nasmijete. A upravo to svi tražimo.”
Odgovor je: apsolutno!
“Gourmand parfemi su poput zagrljaja ili poljupca od nekoga koga volite. Istovremeno su privlačni i energični”, kažu stručnjaci.
Iako su često zamišljeni kao nevini i razigrani, imaju intimnu dimenziju koja se mora doživjeti u dvoje.
Nije slučajno što je vanilija kroz istoriju smatrana jednim od najsnažnijih afrodizijaka.
ljepotaizdravlje.ba
IngaIvanova/iStock/Getty Images Plus
Odabir između losiona za tijelo ili ulja za tijelo može zavisiti od vašeg tipa kože i potreba za hidratacijom....
Sofia Richie govori o majčinstvu, izazovima i postporođanoj njezi. Majčinstvo je pravo putovanje koje nosi i mnoge uspone i padove, a posebno post...
Svako ima svoj omiljeni parfem, a onda kada poželite promjenu odlična ideja je da probate pristupačnije verzije. Zara parfemi koji jako liče na diz...
Hladno zimsko vrijeme donosi mnoge čarolije, međutim, ono nije zabavno kada vidite suhu kožu, crvenilo i perutanje. Kako temperatura zraka opada, ...