Zdrav i ukusan obrok za mališane: Novi Argeta junior namaz
Argeta junior predstavlja novi namaz od kokošjih prsa na žaru, obogaćen prirodnim začinima, idealan za zdrave obroke koje djeca obožavaju Slijedeć...
Vanilice su zapravo savršeni slatki zalogaji koji spajaju mekano tijesto, ukusnu marmeladu i prah šećer koji ih upotpunjuje.
Savršene su za sve vrste proslava, a po našem mišljenju najbolje idu uz šoljicu kafe ili čaja i dobro društvo za razgovor. Iako je njihova priprema relativno lagana, kako bi dobili što tradiocionalniji ukus koji podsjeća na djetinjstvo, treba ispoštovati određena pravila za njihovu pripremu.
U vanilice ne ide prašak za pecivo, a pripremljeno tijesto treba pustiti da “odmori” prije pečenja. Peku se na tihoj vatri, na temperaturi od 180 stepeni, najduže 20 minuta, i treba da ostanu bijele. Tradicionalno se koristi džem od kajsija ili šipka, ali može i neki drugi. Prije služenja moraju da odstoje, barem jedan dan, a najbolje nekoliko dana, u kartonskoj ili limenoj kutiji. Prave starinske vanilice vade se najmanjom okruglom modlom, da budu taman za jedan zalogaj.
Potrebno je:
250 g margarina sobne temperature
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
2 vanilin-šećera
500 g brašna
Kulin džem od jagode
šećer u prahu
Priprema:
Mikserom umutite puter tako da postane pjenast. Dodajte šećer i vaniliju, zatim dodatno izmiksajte. Zatim dodajte cijelo jaje i žumance, a na kraju postepeno dodajte prosijano brašno i umijesite tijesto. Tijesto prebacite na blago pobrašnjenu radnu površinu i umijesite rukama. Podijelite na dva-tri jednaka dijela i svaki dio posebno uvijte u plastičnu foliju i ostavite 15-20 minuta u frižider. Prvi dio tijesta izvadite iz frižidera i oklagijom ga istanjite na 5 mm debljine. Modlicama formirajte manje krugove ili neki drugi oblik po želji. Višak tijesta ponovo premijesite i ponovo isjecite. Tako uraditi i sa drugim dijelom tijesta. Vanilice slagati na pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od 1 cm jer one u toku pečenja narastu.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C od 10-15 minuta zavisno od vaše rerne. Vanilice na površini moraju ostati svijetle.
Pečene vanilice skidati lopaticom i ostaviti na radnu površinu da se prohlade i stegnu.
Dok su vanilice još mlake premazati sa jedne strane Kulin džemom od jagode ili nekim drugim okusom i sastaviti sa drugom vanilicom. Blago pritisnuti da se džem ravnomjerno rasporedi između vanilica.
Vanilice pospite šećerom u prahu ili uvaljajte u isti. Šećeru u prahu možete dodati vanilin-šećer.
Kompanija “Bosnaplod” nagradiće jednog čitatelja/čitateljicu slatkim poklon-paketom!
Lajkujte ovu objavu i u komentaru napišite koja je vaša omiljena poslastica koju spremate s džemom!
Dobitnik/ca će biti proglašena u metodom slučajnog izbora!
Sretno svima!
PRIREDIO: S.V.