Secesija IX: Moda i umjetnost u službi baštine i poruke
Manifestacija Secesija IX u Sarajevu spaja modni dizajn, kulturnu baštinu i snažne društvene poruke kroz tri unikatne kolekcije Emine Husedžinović ...
Vanilice su zapravo savršeni slatki zalogaji koji spajaju mekano tijesto, ukusnu marmeladu i prah šećer koji ih upotpunjuje.
Savršene su za sve vrste proslava, a po našem mišljenju najbolje idu uz šoljicu kafe ili čaja i dobro društvo za razgovor. Iako je njihova priprema relativno lagana, kako bi dobili što tradiocionalniji ukus koji podsjeća na djetinjstvo, treba ispoštovati određena pravila za njihovu pripremu.
U vanilice ne ide prašak za pecivo, a pripremljeno tijesto treba pustiti da “odmori” prije pečenja. Peku se na tihoj vatri, na temperaturi od 180 stepeni, najduže 20 minuta, i treba da ostanu bijele. Tradicionalno se koristi džem od kajsija ili šipka, ali može i neki drugi. Prije služenja moraju da odstoje, barem jedan dan, a najbolje nekoliko dana, u kartonskoj ili limenoj kutiji. Prave starinske vanilice vade se najmanjom okruglom modlom, da budu taman za jedan zalogaj.
Potrebno je:
250 g margarina sobne temperature
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
2 vanilin-šećera
500 g brašna
Kulin džem od jagode
šećer u prahu
Priprema:
Mikserom umutite puter tako da postane pjenast. Dodajte šećer i vaniliju, zatim dodatno izmiksajte. Zatim dodajte cijelo jaje i žumance, a na kraju postepeno dodajte prosijano brašno i umijesite tijesto. Tijesto prebacite na blago pobrašnjenu radnu površinu i umijesite rukama. Podijelite na dva-tri jednaka dijela i svaki dio posebno uvijte u plastičnu foliju i ostavite 15-20 minuta u frižider. Prvi dio tijesta izvadite iz frižidera i oklagijom ga istanjite na 5 mm debljine. Modlicama formirajte manje krugove ili neki drugi oblik po želji. Višak tijesta ponovo premijesite i ponovo isjecite. Tako uraditi i sa drugim dijelom tijesta. Vanilice slagati na pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od 1 cm jer one u toku pečenja narastu.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C od 10-15 minuta zavisno od vaše rerne. Vanilice na površini moraju ostati svijetle.
Pečene vanilice skidati lopaticom i ostaviti na radnu površinu da se prohlade i stegnu.
Dok su vanilice još mlake premazati sa jedne strane Kulin džemom od jagode ili nekim drugim okusom i sastaviti sa drugom vanilicom. Blago pritisnuti da se džem ravnomjerno rasporedi između vanilica.
Vanilice pospite šećerom u prahu ili uvaljajte u isti. Šećeru u prahu možete dodati vanilin-šećer.
Kompanija “Bosnaplod” nagradiće jednog čitatelja/čitateljicu slatkim poklon-paketom!
Lajkujte ovu objavu i u komentaru napišite koja je vaša omiljena poslastica koju spremate s džemom!
Dobitnik/ca će biti proglašena u metodom slučajnog izbora!
Sretno svima!
PRIREDIO: S.V.