Istraživanje: Za ili protiv brushaltera?

by | 31 Maja, 2013

Nakon 15 godina izučavanja stručnjaci su zaključili da nošenje brushaltera ne olakšava bol u leđima, ali i ne sprečava grudi da se opuste.

Hoće li proizvođači donjeg veša pretrpeti žestok udarac nakon tvrdnje francuskih stručnjaka da brushalteri i nisu tako korisni koliko se mislilo, videće se u bliskoj budućnosti.

Naime, posle 15 godina izučavanja grudi više od 330 Francuskinja, stručnjaci su zaključili da nošenje brushaltera ne olakšava bol u leđima, ali i ne sprečava grudi da se opuste.

Profesor Žan-Deni Rujon sa Univerziteta Bezanson rekao je: “Medicinski, fiziološki i anatomski – grudi nemaju koristi od ovakve borbe sa zakonom gravitacije. Naprotiv, one se još više obese ako nosite brushalter”.

Zaključeno je da zbog nenošenja grudnjaka mišići oko grudi postaju jači ali, uprkos tome, stručnjaci ne preporučuju svim ženama da odustanu od ovog odjevnog predmeta, jer su mnogim ženama mišići već poprilično oslabili. Osim toga, američki stručanjaci su otkrili da žene koje ne nose brushalter na radnom mjestu i kolege i koleginice smatraju manje vrijednima i nedostojnim unapređenja.

Francuska studija obuhvatila je žene starosti od 18. do 35. godine, a jedna učesnica, koja nema običaj da nosi brushalter, pojasnila je svoju odluku riječima: “Bez njega lakše dišem, lakše se krećem i nemam bolove u leđima”.

Izvor: novosti.rs