Pet hiljada građana iz cijele BiH trčalo u Sarajevu protiv karcinoma dojke

by | 1 Oktobra, 2012
U Sarajevu je tokom vikenda održana peta „Race for the cure“ (Trka/šetnja za ozdravljenje) kojoj je prisustvovalo oko pet hiljada osoba iz cijele BiH.
Na manifestaciju doputovali građni iz 30 gradova u BiH, te predstavnici 29 udruženja iz BiH, Hrvatske i Crne Gore. Skup su podržali predstavnici ambasada: SAD, Japana, Kuvajta, Francuska, Švicarske, Bugarske, Slovenije, Pakistana, Velike Britanije, Hrvatske i Brazila. Počasna predsjednica trke Danuta Moon, koja od svog dolaska u BiH podržava ovu manifestaciju, podržala je žene oboljele od karcinoma dojke i
istakla da je prevencija najbolji način sprečavanja bolesti. Podsjećamo, američke organizacije JDC i Komen, u partnerstvu sa 19 domaćih udruženja kroz Program osnaživanja žena- WHEP, već petu godinu organizuju Race for the cure. Događaj je posvećen podizanju svijesti o karcinomu dojke i promovisanju ranog otkrivanja bolesti. Svake godine sredstva prikupljena prilikom registracije utrošena su na; besplatne preglede osoba bez zdravstvenog osiguranja, kupovinu lijeka Herceptin i pakete prve pomoći za novooperisane žene od karcinoma dojke. Od 2008. godine se održava „Trka/šetnja za ozdravljenje”, koju svojim prisustvom podržavaju strane diplomate i domaći zvaničnici, volonteri i studenti iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i mediji.