5 načina kako možete ublažiti gorušicu u trudnoći

by | 13 Januara, 2014

Od gorušice pati dvije trećine trudnica i to najčešće u drugom i trećem tromjesečju. Buduće majke žale se na “težinu u želucu” i “vatru u grudima”. Srećom, postoje načini da se ove neprijatne tegobe ublaže…

gorusica-490x326

Gorušica ili osjećaj pečenja u grudima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želudačne kiseline. Kod trudnica nastaje uslijed uvećanja materice i njenog pristiska na dijafragmu i želudac. Rast materice ne možete spriječiti, ali zato možete preduzeti određene mjere i ublažiti tegobe.

GRICKAJTE BADEME

Čim osjetite da vas “pecka” u želucu, pojedite desetak sirovih badema. Ne treba koristiti pečene, slane niti na bilo koji drugi način tretirane bademe, već isključivo sirove. Ako niste ljubitelj badema, pomoći će i sirovi lješnjaci.

IZBJEGAVAJTE MASNU I ZAČINJENU HRANU

Jedite kuhane obroke ili one pripremljene na pari i sa što manje začina. Isto tako, nemojte jesti neposredno prije odlaska na počinak.

UMJESTO HLJEBA – DVOPEK

Suha korica hljeba ili dvopek takođe su dobri u neutralisanju želudačne kiseline, a mogu da pomognu i u otklanjanju osjećaja pečenja u grlu. Sličan efekat postići ćete i konzumiranjem neslanih kokica. Primjećeno je da nekim trudnicama pomažu svježe jabuke, banana i narendana sirova mrkva.

PRAVILNO DIŠITE

Ako vam ne pomognu gorepomenute metode, pokušajte s dubokim udisajima na nos i laganim izdisajima na usta. Ako zbog gorušice ne možete da spavate, podignite uzglavlje i spavajte u polusjedećem položaju.

JEDITE U SJEDEĆEM POLOŽAJU

Nikada nemojte konzumirati hranu u poluležećem položaju! Nakon obroka šetajte, krećite se i budite aktivni bar sat vremena, pa tek onda prilegnite. Na taj način ćete natjerati želudac da brže svari pojedenu hranu te se ona neće vraćati u jednjak.

Autor: Life Content