Namirnice koje su nepoželjne u trudnoći

by | 5 Maja, 2014

Veoma je važno da se tokom trudnoće zdravo i uravnoteženo hranite. Koje ćete namirnice uzimati zavisi samo od vas, ali morate da znate da od vaše odluke u vezi s tim zavisi da li će se beba pravilno razvijati.

sir-490x367

Svježe voće i povrće, mliječni proizvodi, posno meso i žitarice treba da se nađu svakog dana na vašem jelovniku. Međutim, izbjegavajte slijedeće:

Nepasterizovane mliječne proizvode

Ovde se radi o raznim vrstama sireva (“švapski” s pijace i dimljeni) u kojima može da se nađe bakterija pod nazivom listerija. Visoka koncentracija ovih bakterija dovodi se u vezu sa spontanim pobačajem, preranim porođajem i nekim oštećenjima ploda. Takođe, trudnica ne bi smijela da konzumira sladoled koji nije proizveden industrijski.

Morska riba je zdrava, ali tokom trudnoće izbjegavajte meso morskog psa, cipala i bakalara. Konzervirana tunjevina ne bi trebalo da se nađe u vašem tanjiru češće od dva puta sedmično, jer ova riba sadrži velike količine žive, koja negativno utiče na razvoj bebinog nervnog sistema. Ako ste ljubitelj školjki, nipošto ih nemojte konzumirati u sirovom obliku, a ako spadate među obožavateljke japanske kuhinje, izbjegavajte suši.

Džigericu

Sve iznutrice, naročito džigerica, sadrže velike količine vitamina A, koji, ako se uzima u velikim dozama, može da bude toksičan po vašu bebu. Dakle, oprezno s hranom bogatom ovim vitaminom, kao i s preparatima koji ga imaju u svom sastavu. Dovoljno je da dnevno pojedete dvije sirove mrkve.

Nedovoljno kuhano meso

Termički nedovoljno obrađeno meso i mesne prerađevine mogu da sadrže parazite-izazivače toksoplazmoze, kao i salmonelu, bakteriju koja izaziva trovanje. Pošto obje bolesti mogu da dovedu do prevremenog porođaja i oštećenja bebinih organa, trudnica sme da konzumira samo dobro skuhano ili pečeno meso.

Pošto se toksoplazmoza može “zaraditi” i preko izmeta kućnih ljubimaca, obavezno stavite zaštitne rukavice kada čistite “toalet” vaše mace ili kuce, a nakon toga dobro operite ruke toplom vodom i sapunom.

Sirova i rovita jaja

Salmonela “vreba” i iz ovih namirnica. Jaja su izvor dragocjenih materija, ali ih tokom trudnoće smijete konzumirati u “tvrdo kuhanom” ili ” pečenim na oko” obliku. Takođe, izbhegavajte sosove od sirovih jaja (na primjer majonez).

Napomena: Ako ste konzumirali neke od ovih namirnica ne znajući da ste u drugom stanju, to ne znači da će se nešto loše dogoditi. Međutim, vodite računa o tome ubuduće i za jelo izaberite nešto što ovdje nije navedeno.

Autor: Life Content