S biološkog aspekta: Idealan razmak između dvije trudnoće je tri do pet godina
Postoji milion razloga zašto imati što manji razmak između dva poroda. Neke žene pronađu partnere kasnije, u svojim četrdesetima, a žele više djece...
Svi znamo da trudnice ponekad žele jesti samo sladoled ili kisele krastavce, da u ponoć žude za fast foodom ili da moraju imati zalihu čokolade…
Velika želja za masnom hranom, čokoladom ili pomfritom može započeti kao jednostavna misao, a zatim može prerasti u opsesiju kojoj je teško odoljeti.
Hrana kojoj trudnice dugo odlijevaju može dovesti do prejedanja, a kasnije i kajanja.
Istraživanja su pokazala da žene koje imaju veću žudnju imaju kasnije problem s viškom kilograma, što dovodi do komplikacija u trudnoći i pri porodu.
Postavlja se pitanje zbog čega je to tako. Najčešće objašnjenje su nutritivni deficiti. Zbog toga nije neuobičajeno da se pojavi želja za hranom koju inače trudnice ne vole i uopšte ne jedu.
Tako se često dogodi da osobe koje inače ne jedu meso u trudnoći osjete neobičnu želju za šniclom ili crvenim mesom, razlog tome je vjerovatno nedostatak željeza. Osim toga, može se javiti i potreba za bjelančevinama. Žudnja za slanom i kiselom hranom može ukazivati na potrebu za natrijumom.
Osim toga, žudnja u trudnoći sigurno zavisi o fenomenu hormona koji dramatično mijenjaju organizam buduće majke te tako utiču na čulo okusa i mirisa.
Stručnjaci preporučuju da, ako već žudite za određenom hranom, jedete samo zdravije verzije tih namirnica. Na primjer, ako volite čokoladu, dobar izbor bi bila crna čokolada.
Izvor: wall.hr Foto: Guliver/Getty Images