![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2021/08/GettyImages-1155230093-600x470.jpg)
Ako izgubite dijete na javnom mjestu, evo kako se trebate ponašati
Najgora noćna mora svakog roditelja je da na javnom mjestu izgubi dijete, ili još gore, da ga neko otme. Ako izgubite iz vida svoje najmlađe, čak i...
Domaća kuhinja odnosno znanje o tome šta se u hrani nalazi te kako je pripremljena može nam osigurati zdrave obroke s minimalnom količinom aditiva. Za razliku od domaće hrane, gotova hrana često sadrži takve dodatne supstance koje mogu uticati na raspoloženje djece.
Prehrambeni aditivi – posebno konzervansi, vještačke boje i zaslađivači čine nervni sistem previše aktivnim
– Aspartam (E 951) može prouzrokovati glavobolju, vrtoglavicu i zamagljen vid.
– Saharin (E 954) loše utiče na hiperaktivnost kod djece.
– Monosodijum glutamat (MSG) ili pojačivač ukusa štetno djeluje na mozak, izaziva glavobolju, hiperaktivnost, hronični umor, nagle promjene krvnog pritiska, poremećaje endokrinog sistema, gojaznost i alergijske reakcije, a remeti i rad hormona.
Mališani, posebno oni skloni hiperaktivnosti, trebali bi da izbjegavaju fabričku hranu.
Domaća hrana i namirnice iz ekološkog uzgoja
Nasuprot tome, prirodna hrana djeluje umirujuće na nervni sistem, posebno namirnice koje imaju dosta kalcijuma (zeleno lisnato povrće, mliječni proizvodi), magnezijuma (banane) i cinka (orašasti plodovi i razne sjemenke). Ti minerali smiruju nadbubrežne žljezde, snižavaju krvni pritisak, ublažavaju napetost mišića i sprečavaju nesanicu – a sve to utiče na opadanje nivoa kortizola, hormona stresa.
Izvor: roditelji.net