Ako izgubite dijete na javnom mjestu, evo kako se trebate ponašati
Najgora noćna mora svakog roditelja je da na javnom mjestu izgubi dijete, ili još gore, da ga neko otme. Ako izgubite iz vida svoje najmlađe, čak i...
U cilju očuvanja zdravlja novorođenčadi, odojčadi i male djece na poplavljenom području donosimo vam preporuke za ishranu.
– Najbolja hrana za novorođenče i odojče je majčino mlijeko.
– Ukoliko majka doji poželjno je da nastavi da doji. Dojenje je najbijezbedniji način ishrane. Majčino mlijeko uvijek je dostupno i sadrži sve potrebne hranljive materije.
– Ukoliko se količina majčinog mlijeka zbog stresa smanji ne treba odustati od dojenja. Ako dijete često traži da sisa i pri tome dugo sisa, to ne mora da znači da majka nema dovoljno mlijeka. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dijete ostvaruje povezanost s majkom koja je od velikog značaja.
– Ukoliko iz bilo kog razloga dijete ne sisa već je na ishrani adaptiranom mliječnom formulom, prilikom pripreme adaptirane mliječne formule neophodna je higijena ruku osobe koja priprema hranu. Ruke je potrebno oprati mlakom vodom i sapunom, a u nedostatku vode ruke je potrebno dezinfikovati 70% alkoholom ili sredstvom za dezinfekciju ruku. Vlažne maramice nisu dovoljne za dezinfekciju ukoliko nisu na bazi alkohola, odnosno ukoliko na pakovanju ne stoji natpis „antibakterijske“. Preporučuje se korišćenje proizvoda u kojima je zamjena za majčino mlijeko već razmućena i spremna za korišćenje, a koji djetetu treba da se daju iz čiste šolje (najbolje je u tom slučaju koristiti čaše za jednokratnu upotrebu).
– Odojčetu uzrasta 6 mjeseci i starijem, pored mlijeka potrebna je i dopunska ishrana koja takođe treba da je zdravstveno bezbijedna. U uslovima smještaja u kolektivnim centrima ali i nakon povratka kući do potpunog saniranja domaćinstva, u cilju prevencije bolesti, savjetuje se korišćenje industrijski proizvedene hrane za odojčad uzrasta do godinu dana.
– Za djecu od navršene godine i stariju savjetuje se korišćenje konzerviranih namirnica (termički obrađenog i konzerviranog povrća i voća), ali i termički obrađeno povrće, suho voće, konditorski proizvodi, upakovan hljeb, dvopek, krekeri, kao i dugotrajnog pasterizovanog mlijeka.
– Ukoliko ne postoje frižideri za čuvanje hrane, preostalu količinu neutrošene hrane potrebno je baciti.
– Prilikom pripreme namirnica neophodna je striktna higijena ruku, kao i temeljna termička obrada hranljivih namirnica životinjskog porijekla (meso, jaja, mlijeko). Voće i povrće koje se inače koristi u sirovom obliku oprati u mlakoj vodi, očistiti, ponovo oprati i termiči obraditi.
– Sve namirnice koje su bile u kontaktu s vodom iz poplavnog talasa (poplavljeni frižideri, zamrzivači, ostave) ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.
– Sve namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt s vlagom držati u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama.
– Važna napomena: neophodna je striktna higijena ruku, ne samo prilikom pripreme hrane već i higijena ruku prije konzumiranja hrane.
Izvor: Life Content