Ako izgubite dijete na javnom mjestu, evo kako se trebate ponašati
Najgora noćna mora svakog roditelja je da na javnom mjestu izgubi dijete, ili još gore, da ga neko otme. Ako izgubite iz vida svoje najmlađe, čak i...
Decembar je mjesec darivanja, a oni koji se svakako najviše raduju paketićima su mališani. U prazničnim danima svi znamo da se malo opustimo kada je hrana u pitanju pa nerijetko budemo popustljiviji i prema djeci. Zašto ove godine ne biste svojim ukućanima pripremili zdravije kolače?
Prilikom izrade deserta kod kuće važno je dati prednost prirodnim i što manje prerađenim izvorima šećera. Kod pripreme omiljenih kolača, umjesto bijelog šećera, upotrijebite prirodne zaslađivače poput sladova od žitarica, ili agavin sirup, koji će osigurati sladak okus, ali će i povoljno djelovati na koncentraciju glukoze u krvi. Ovi prirodni zaslađivači doprinose i manjem kalorijskom unosu, a većem unosu vitamina i minerala.
Kada je riječ o zdravim desertima, svakako treba spomenuti voće i jezgraste plodove. Pritom se treba okrenuti sezonskom voću, a to su jabuke, kruške, narandže, limun, grejp i mandarine, koje s biranim žitaricama možemo iskoristiti za pripremu zdravih kolača i maštovitih slatkih kaša.
Osim toga, dostupno je i smrznuto voće poput tamnog bobičastog voća, koje se takođe savršeno uklapa u razne deserte i voćne kašice. Za one koji vole i nešto manje slatke deserte, odlični su kolači i deserti s bundevom i mrkvom koji mogu poslužiti i kao ukusan međuobrok.
Suho voće dostupno je tokom cijele godine, a takođe se uklapa u kolače. Možete ga poslužiti samo sa jezgrastim plodovima, umjesto kupovnih slatkiša.
Ako se ipak odlučite za pripremu omiljenih kremastih kolača i torti, i male izmjene u njihovoj pripremi su značajne. Osim šećera, potrebno je paziti i na izbor masnoća, tako da se punomasno mlijeko i pavlaka zamjene onim s malim udjelom masti, jogurtom ili istim proizvodima na bazi soje.
Kod pripreme biskvita, umjesto belog brašna upotrijebite integralno, a ukoliko se odlučite za poslastice sa sirom, birajte svježi umjesto kremastog, masneg sira.
Za ljubitelje čokoladnih poslastica, preporučujemo tamnu čokoladu sa što većim postotkom kakaoa.
Izvor: bebe.hr