Pripremite mališanima zdrave novogodišnje slatkiše

by | 12 Decembra, 2014

Decembar je mjesec darivanja, a oni koji se svakako najviše raduju paketićima su mališani. U prazničnim danima svi znamo da se malo opustimo kada je hrana u pitanju pa nerijetko budemo popustljiviji i prema djeci. Zašto ove godine ne biste svojim ukućanima pripremili zdravije kolače?

zdraviji-kolaci-490x306

Prilikom izrade deserta kod kuće važno je dati prednost prirodnim i što manje prerađenim izvorima šećera. Kod pripreme omiljenih kolača, umjesto bijelog šećera, upotrijebite prirodne zaslađivače poput sladova od žitarica, ili agavin sirup, koji će osigurati sladak okus, ali će i povoljno djelovati na koncentraciju glukoze u krvi. Ovi prirodni zaslađivači doprinose i manjem kalorijskom unosu, a većem unosu vitamina i minerala.

Kada je riječ o zdravim desertima, svakako treba spomenuti voće i jezgraste plodove. Pritom se treba okrenuti sezonskom voću, a to su jabuke, kruške, narandže, limun, grejp i mandarine, koje s biranim žitaricama možemo iskoristiti za pripremu zdravih kolača i maštovitih slatkih kaša.

Osim toga, dostupno je i smrznuto voće poput tamnog bobičastog voća, koje se takođe savršeno uklapa u razne deserte i voćne kašice. Za one koji vole i nešto manje slatke deserte, odlični su kolači i deserti s bundevom i mrkvom koji mogu poslužiti i kao ukusan međuobrok.

Suho voće dostupno je tokom cijele godine, a takođe se uklapa u kolače. Možete ga poslužiti samo sa jezgrastim plodovima, umjesto kupovnih slatkiša.

Ako se ipak odlučite za pripremu omiljenih kremastih kolača i torti, i male izmjene u njihovoj pripremi su značajne. Osim šećera, potrebno je paziti i na izbor masnoća, tako da se punomasno mlijeko i pavlaka zamjene onim s malim udjelom masti, jogurtom ili istim proizvodima na bazi soje.

Kod pripreme biskvita, umjesto belog brašna upotrijebite integralno, a ukoliko se odlučite za poslastice sa sirom, birajte svježi umjesto kremastog, masneg sira.

Za ljubitelje čokoladnih poslastica, preporučujemo tamnu čokoladu sa što većim postotkom kakaoa.

Izvor: bebe.hr