Recepti za bebe i mališane: Kako napraviti domaći jogurt

by | 22 Februara, 2014

Jogurt se pravi isključivo od skuhanog, sterilizovanog mlijeka. Najjednostavnije ga je pripremiti od trajnog (UHT) mlijeka. Postoji puno načina za pripremu domaćeg jogurta, a ovaj je najjednostavniji.

jogurt-490x326

Potrebno su vam:

  • plastična termos boca od dva litra
  • dva litra trajnog mlijeka
  • 2-3 dl običnog, kupovnog jogurta, po sopstvenom izboru (tzv. starter)
  • mikrotalasna pećnica
  • lijevak, stakleni bokal od dva litra (prethodno opran vrelom vodom) ili nekoliko sterilisanih tegli

Mlijeko se sipa u termos i stavi 3-4 minuta u mikrotalasnu da se zagrije na 37-38 stepeni. Zatim se uz miješanje doda “starter” (jogurt), zatvori se i ostavi da odstoji 6–8 sati. Što je mlijeko toplije i što duže stoji, to je jogurt kiseliji. Nakon toga pomoću lijevka prespite jogurt u bokal, poklopite ga i ostavite u frižider. Upotrebite ga u narednih pet dana.

Autor: Life Content