Upotreba začina u ishrani beba

by | 6 Februara, 2014

Začini spadaju u grupu ljekovitog bilja, stoga je njihov značaj za razvoj bebe višestruk. Osim što imaju antibakterijsko i antioksidativno djelovanje, začini utiču na poboljšanje varenja hrane i apetita, čiji je nedostatak čest slučaj kod mališana.

zacini-490x326

Ishrana beba koje su počele da jedu čvrstu hranu najčešće započinje namirnicama jednostavnih ukusa.

Prema preporukama mnogih stručnjaka, uvođenje začina u ishranu djeteta treba odgoditi dok beba ne navrši otprilike osam mjeseci, jer sa šest mjeseci, kada prelazi na čvrstu hranu, njeni bubrezi i jetra rade sa svega 50 posto kapaciteta, te nisu sposobni da ih prerade (naravno, ovdje se misli na začinsko bilje).

Poslije navršenih sedam mjeseci začine treba dodavati u malim količinama, postepeno. Najbolje je sačekati sedam dana prije uvođenja novog začina da bi se smanjila opasnost od iritacije ili neželjenih reakcija.

Autor: Life Content