Bavarsko pecivo

by | 16 Februara, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
Tijesto
500 g brašna
250 ml mlake vode
1 kašičica soli
½ kašičice šećera
50 ml ulja
3,5 g suhog kvasca
6 g praška za pecivo
I još
½ l vode
½ kašičice soli
20 g sode bikarbone
Posipanje
krupna so

Priprema:

1. U mlaku vodu dodati kvasac i šećer pa razmutiti i ostaviti da zapjeni.
2. Brašno prosijati, dodati prašak za pecivo i so, pa promiješati. Zatim, dodati ulje i kvasac, pa zamijesiti srednje tvrdo tijesto.
3. Pripremljeno tijesto prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom da se duplira.
4. Zatim, tijesto prebaciti na pobrašnjavljenu površinu, podijeliti na dvadeset loptica jednake veličine, premijesiti, prekriti i ostaviti da odstoji još desetak minuta.
5. U vodu koja vri dodati so i sodu bikarbonu, pa lagano ubaciti pripremljeno tijesto, te kuhati oko pola minuta sa svake strane.
6. Kuhane loptice izvaditi rešetkastom kašikom i dobro ocijediti. Redati u pleh obložen papirom za pečenje, posuti solju i peći u ugrijanoj rerni na 220ºC oko 25 minuta.
7. Pečeno pecivo odmah izvaditi iz pleha i odložiti na rešetkastu površinu da se ohladi.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba