Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
za koru
– 6 jaja
– 6 kašika šećera
– strugana kora narandže
– 2 kašike brašna
– 2 kašike gustina
– 1 kašika kakaoa
– 1 kesica praška za pecivo
za fil
– 150 g čokolade za kuhanje
– 7,5 dl slatke pavlake
– 100 g bijele čokolade
– 150 g sjeckanih, prženih lješnjaka
za glazuru
– 100 g čokolade
– 3 kašike ulja
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti ih u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke, šećer, brašno, prašak za pecivo, kakao i struganu koru narandže, pa dodati snijeg od bjelanjaka i polako promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći 30 minuta u zagrijanoj rerni na 200 ºC.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, te je presjeći poprečno dva puta kako bi se dobile tri kore.
Fil:
1. U slatku pavlaku dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje i otopiti je na pari, a potom ostaviti da se masa ohladi.
2. Ohlađenu mješavinu slatke pavlake i čokolade umutiti u čvrst šlag.
3. Zatim dodati bijelu čokoladu izrendanu na krupno rende i lješnjake, te polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Kore premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu. Ostatkom fila premazati bočne stranice torte.
2. Posebno otopiti 100 g čokolade s malo ulja, njome preliti filovanu tortu i dekorisati po želji.
Izvor i foto: Life Content