Čokoladne krofne

by | 9 Oktobra, 2013

Krofne

Sastojci:

  • 750 g brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 60 g putera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 svjež kvasac
  • 100 g čokolade
  • 3 dl ulja
  • šarene mrvice za dekoraciju

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti kvasac sa 2,5 dl mlakog mlijeka, dodati po jednu kašičicu šećera i brašna pa ostaviti na toplom da nadođe.
2. U većoj posudi sjediniti žumanjke, puter i šećer, te dobro umutiti. Zatim dodati nadošao kvasac, malo soli i ostatak mlijeka, pa postepeno dodavati brašno, pri tom mijesiti sve vrijeme.
3. Tijesto mijesiti dok ne počnu da se pojavljuju mehurići a potom ga ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu, te ga razvući oklagijom na debljinu od 1,5 cm.
4. Okruglom manjom modlom kružnog oblika vaditi krofne i ostaviti ih još malo da nadođu.
5. U manju fritezu sipati ulje te ostaviti da se ugrije. Zatim spuštati krofne i peći ih najprije s jedne a potom i s druge strane dok ne porumene.
6. Čokoladu otopiti s malo ulja pa umakati krofne. Ostaviti ih da se prohlade a zatim posuti ukrasnim mrvicama.

Izvor: Dobra hrana