Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Donosimo recept za sirovi Raffaelo cheesecake s vaniljom - veganski i ne sadrži gluten pa u njemu mogu da uživaju svi.
Osim što je ukusan, kokos ima i mnogo zdravstvenih benefita: čuva zdravlje srca, stabilizuje nivo šećera u krvi i sadrži snažne antioksidanse.
Recept slijedi…
Sirovi Raffaelo cheesecake
Za koru:
3/4 šolje (oko 100 g) blanširanih badema
2/3 šolje (oko 60 g) nezaslađenih kokosovih ljuspica
2-3 kašike kokosovog ulja (da se masa poveže)
1/4 šolje sirovih sjemenki suncokreta
8 urmi (1/2 šolje)
Krema
1 šolja sirovih indijskih oraha (potopite ih veče prije u vodu, isperite ih i osušite prije upotrebe)
1/2 šolje kokosovog mlijeka
3 kašike sirupa od javora (može i agava sirup)
1 kašika soka od limuna
1 kašika ekstrakta vanilije
1/4 otopljenog kokosovog ulja
Priprema:
1. Obložite pleh pek- papirom.
2. Potopite urme u toplu vodu i ostavite da odstoje 10 minuta. Nakon toga ih stavite u blender s ostalim sastojcima za koru i usitnite.
3. Smjesu sipajte u pleh i rasporedite ravnomjerno.
4. Dodajte sve sastojke za kremu u blender i sjedinite, dok ne dobijete gustu smjesu. Sipajte na koru i ostavite u frižideru tokom noći.
5. Poslužite rashlađeno, uz sezonsko voće.
Arx0nt/iStock/Getty Images Plus via Getty Images