Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za kore:
Za dekoraciju:
Priprema:
1. Čokoladu izlomiti pa sjediniti s puterom i otopiti na pari.
2. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka te s jednom kašikom šećera u prahu umutiti u čvrst šam.
3. Posebno umutiti žumanjke s vanil-šećerom, preostalim šećerom i likerom od višnje. Dodati ohlađenu smjesu od čokolade i putera te dobro izmiješati. Na kraju dodati šam od bjelanjaka i promiješati varjačom.
4. Od dobijene smjese izdvojiti malo više od 1/3 i ostaviti u frižideru da se stegne za fil. Preostalu smjesu iskoristiti za kore.
5. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega polovinu ostavljene smjese za kore. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ˚C 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
6. Tortu filovati na sljedeći način: kora, 1/2 fila, kora, 1/2 fila.
7. Posebno pripremiti dekoraciju: rastopiti 100 g čokolade s puterom i preliti preko torte. Preostalu čokoladu rastopiti sa slatkom pavlakom. Ostaviti da se ohladi pa umutiti u čvrst krem i njime dekorisati tortu.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept