Kornet

by | 24 Jula, 2013

kornet

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 400 g šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 1 puding od vanile
  • 20 g margarina
  • 1 l mlijeka
  • 200 g krupno mljevenih lješnjaka

Priprema:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 200 g šećera muteći sve vrijeme.
2. Žumanjke takođe umutiti sa 200 g šećera, dodati vanil-šećer, puding od vanile i 2 dl mlijeka, pa dobro izmiješati.
3. Preostalo mlijeko sipati u šerpu, dodati margarin, te staviti da se kuha dok ne proključa.
4. U ključalo mlijeko dodati umućenu masu od žumanjaka, pa kuhati još 5 minuta, uz stalno miješanje. Kuhani fil ostaviti da se ohladi.
5. U ohlađen fil dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
6. Na kraju dodati krupno mljevene lješnjake i opet promiješati. Gotov sladoled staviti u zamrzivač kako bi se stegao.

Izvor: Dobra hrana