Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
60 min/6 osoba/Lako
Sastojci:
Tijesto
130 g brašna
prstohvat soli
63 g putera
1 kašika šećera
1 kesica vanil-šećera
½ limuna (kora)
1 jaje (bjelanjak)
150 g marmelade od kajsija
Premaz
1 jaje (žumanjak)
malo vode
šećer u prahu
Priprema:
1. U posudu dodati brašno, so, šećer, vanil-šećer, puter, narendanu koru limuna i bjelanjak pa sve dobro promešati i sastaviti da se dobije glatko i za rad pogodno tijesto.
2. Tijesto uviti u najlon foliju i ostaviti u frižider da se dobro ohladi, oko 40 minuta.
3. Izvaditi tijesto i na pobrašnjavljenoj površini rastanjiti prema obliku kalupa u kom će se peći.
4. Tijesto urolati na oklagiju pa prebaciti u kalup i dobro pritisnuti uz ivice. Tijesto izbockati na više mjesta po dnu a višak tjesta (izvan ivica) odsjeći i premijesiti. To tijesto rastanjiti i isjeći na trakice.
5. Krostatu premazati marmeladom i unakrsno naneti trakice.
6. Umutiti žumanjak sa malo vode i premazati ivice i trakice od tijesta.
7. Peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko 20 minuta tj. dok ivice ne porumene.
8. Pečenu krostatu ostaviti da se potpuno ohladi, posuti šećerom u prahu i poslužiti.