Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Potreban je jedna jabuka po osobi, iako nije važno koliko ćete ih ispeći; trebale bi za vrijeme pečenja biti posložene jedna do druge pa pripazite na odabir posude za pečenje
Izdubite jabuke
Jabuke je potrebno prvo dobro oprati i ostaviti koru. Dno jabuke mora biti neoštećeno tako da pažljivo izdubite rupu i očistite je od košpica. Započnite nožem, a cijeli postupak dovršite nožem.
Napunite ih slatkim stvarima
Stavite jabuke na pleh u kojem će se peći, ali između njih ne smije ostati puno prostora. Napunite jabuke po želji… Možete miješati orahe i med, cimet i maslac, bademe i maslac… Potrebna vam je jedna kašika punjenja za jednu jabuku. Preporuka je bilo kakvom punjenju dodati malo maslaca jer će obogatiti okus.
Prelijete tekućinom i stavite peći
Kako bi jabuke ostale sočne, važno je oko njih izliti malo tekućine, voda je najjednostavniji izbor, a ona će tokom pečenja poprimiti okuse iz jabuke i punjenja. Ako želite malo bogatiju sos, slobodno umjesto vode dodajte malo vinskog sirćeta i viskija ili ruma.
Pecite na 160 stepeni otprilike 50 minuta.
Izvor: ordinacija.vecernji.hr