Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci
Za biskvit
5 jaja
150 g šećera
1 vanilin-šećer
1 prašak za pecivo
100 g brašna
5 kašika kisele pavlake
Za voćni fil
500 g jagoda
5 kašika šećera
4 kašike gustina
Priprema:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodati vrhnje pa miksati da se sjedini. Tada dodati brašno i prašak za pecivo. Na kraju ručno umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
Biskvitnu smjesu rasporediti u lim za pečenje (20×30 cm) preko papira za pečenje i peći u rernizagrijanoj na 180 stepeni 25 minuta.
Sa prohlađenog biskvita odstraniti papir pa ga presjeći uzdužno kako bi se dobile dvije kore.
Dok se biskvit peče zakuhati očišćene i nasjeckane jagode sa šećerom. Kada provri, usitniti malo jagode štapnim mikserom pa umiješati gustin. Kuhati nekoliko minuta dok se fil ne zgusne tek toliko da se kada promiješate kuhačom po dnu, vidi dno posude. Nadjev prohladiti uz miješanje. Nije ga potrebno ohladiti do kraja. Može biti još i toplo, ali bitno je da se hlađenjem počne zgušnjavati.
Voćnim filom premazati donji dio biskvita, poklopiti gornjim, lagano pritisnuti dlanovima i ostaviti da se ohladi. Nema veze ako vam malo nadjeva iscuri sa strane! Kolač ukrasiti šećerom u prahu.
Izvor: recipeci.com