Grčki sladoled torta
Sastojci:1 l mlijeka 400 g šećera 4 kesice želatina 500 g šlaga 350 g kisele vode 200 g mljevenog keksa 200 g mljevenih čokoladnih napoli...
Sastojci:
70 g maslaca
100 g smeđeg šećera
100 g brašna
3/4 kašičice praška za pecivo
2 velika jaja
2 kašičice ekstrakta vanilije
350 g Nutelle
½ kašičice soli
100 g nasjeckane čokolade
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Četvrtastu posudu za brownieje (20 x 20 cm) obložite papirom za pečenje.
Izmiksajte maslac sa šećerom u pahuljastu i svijetlu smjesu. Postepeno dodajte jaja i ekstrakt vanilije. Nastavite lagano miksati i dodajte 300 g Nutelle i so.
Ubacite brašno i prašak za pecivo pa promiješajte drvenom kašikom ili spatulom. Na kraju umiješajte nasjeckanu čokoladu.
Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje i rasporedite po vrhu preostalu Nutellu.
Vrhom noža oblikujte različite oblike. Po želji pospite s malo soli. Pecite brownieje 30 – 35 minuta i izvadite ih kad čačkalica kojom ste proboli sredinu izađe s tek nekoliko mrvica. Pričekajte da se u potpunosti ohlade prije sječenja.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images