Sočni kolač s orasima i čokoladom

by | 1 Novembra, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
Biskvit
7 jaja
100 g šećera
80 g prezli
100 g mljevenih oraha
20 g čokolade
Preliv
300 g šećera
800 ml vode
Dekoracija
2 kesice šlaga
sjeckani orasi

Priprema:
1. Razdvojiti bjelanca od žumanaca, a zatim bjelanca pjenasto umutiti.
2. U umućena bjelanca postepeno dodavati šećer i mutiti bez prekida da se dobije čvrst snijeg.
3. Zatim, u bjelanca dodati žumanca i umutiti.
4. Dodati prezle, orahe i otopljenu čokoladu pa sve sastojke sjediniti u homogenu smjesu.
5. U podmazan i brašnom posut pleh (32×20 cm) sa višim ivicama izručiti masu, a zatim je spatulom ravnomjerno rasporediti i izravnati.
6. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 15-20 minuta.
7. U međuvremenu, rastvoriti šećer u vodi i prokuhati do tačke ključanja pa skloniti sa vatre.
8. Kada je tijesto pečeno izvaditi pleh iz rerne i vruć biskvit preliti vrućim sirupom.
9. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider da se potpuno ohladi.
10. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice.
11. Ohlađen kolač premazati umućenim šlagom, isjeći na komade željene veličine, posuti orasima i poslužiti.

IZVOR: POŠALJI RECEPT