
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti četiri bjelance u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U pripremljeni šam dodati jedno umućeno cijelo jaje, 2 kašike brašna, pola praška za pecivo i 5 kašika mljevenih lješnjaka pa polako promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumanjaka, pa sipati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu.
4. U ohlađeni puding dodati umućeni margarin i mlijeko u prahu te dobro izmutiti mikserom.
5. Pripremljenu smjesu podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu čokoladu i mljevene lješnjake, a u drugi dio krupno sjeckani kikiriki.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od čokolade i preklopiti drugom korom.
2. Zatim nanijeti fil od kikirikija i preklopiti trećom korom.
3. Crnu čokoladu za kuhanje otopiti na pari sa slatkom pavlakom i preliti preko torte. Bijelu čokoladu također otopiti na pari i njome poprskati tortu.
Izvor: Dobra hrana