Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci ( za 8 peciva):
400 g brašna za dizana tijesta
7 g (1 kesica) suhog kvasca
so
50 g štaub šećera
korica jedne narandže i limuna
260 ml mlakoga mlijeka
1 jaje
55 g otopljenog maslaca
2 kašike maslinovog ulja
grožđice
tamna čokolada
začini u prahu: cimet, đumbir, klinčić
tekuća aroma vanilije
Za “krstić”: 2-3 kašike brašna, malo vode, malo šećera u prahu, malo arome vanilije
Za premaz: (nakon pečenja): 2 kašičice meda i malo vode
Priprema:
Brašno staviti u jednu veliku posudu. Dodati mu šećer (poželjno ga je samljeti u mlinu), cimet, đumbir, klinčić i suhi kvasac pa sve suhe sastojke dobro izmiješati. Mlijeko zagrijati da je mlako i uliti u smjesu te dodati i otopljeni maslac. Naribati koricu narandže/limuna u smjesu i dodati jedno jaje. Sjediniti smjesu rukama dok brašno ne upije svu tekućinu. Smjesa treba biti ljepljiva.
Istresti smjesu na pobrašnjenu površinu i umijesiti. Kuglu od tijesta staviti u nauljenu posudu i prekriti providnom folijom. Ostaviti sat vremena na toplom. Tijesto će se udvostručiti. Istresti ga na pobrašnjenu površinu, raširiti smjesu i posuti grožđice bogato pa premijesiti kratko.
Smjesa bi trebala težiti oko 800 g pa treba izrezati tijesto na 8 dijelova, od njega oblikovati kuglice. Može se izvagati na kuhinjskoj vagi oko 100 g jedna kuglica. Kuglice poredati na papir za pečenje i ostaviti još 20-ak minuta da naraste.
Napraviti smjesu za krstiće tako da brašnu dodamo vodu i malo šećera u prahu i dobro izmiješamo pa prebacimo u slastičarsku vrećicu ili u običnu vrećicu za zamrzivač. Trebamo dobiti dosta gustu smjesu. Smjesom napraviti bogato deblji krst tj hot cross na svako slatko pecivo.
Peći u rerni zagrijanoj na 190 – 200 stepeni oko 20 minuta. Otopiti med s malo vode i vanilije i kada izvadimo gotova peciva iz rerne premazati ih kistom sa smjesom meda i vode.
Izvor: gastro.24sata.hr