File minjon na povrću

by | 24 Decembra, 2013

Clipboard086

Sastojci:

  • 2 manja svinjska filea
  • 8 listova mesnate slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 crvene paprike
  • 200 g pelata paradajza
  • 150 g mocarele
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 feferona (ljuta papričica)
  • 1 kašika senfa
  • ulje
  • mješavina začina

Priprema:
1. Svinjske file isjeći na parčad tako da se od svakog filea dobiju 4 komada. Istanjiti ih tučkom za meso i začiniti po ukusu, a potom oblikovati u medaljone.
2. Medaljone premazati senfom, a zatim bočne stranice obložiti listovima slanine i pričvrstiti čačkalicom. Potom ih propržiti na vrelom ulju sa obje strane i ostaviti na toplom.
3. Crni luk i crvenu papriku očistiti i isjeći na kocke, pelet paradajza izgnječiti. Feferonu isjeći na kolutove, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
4. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, a zatim dodati papriku te i nju kratko propržiti. Potom dodati pelat paradajza i nastaviti s dinstanjem, dolijevajući vodu po potrebi dok povrće ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati feferonu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju presuti dinstano povrće, odozgo poslagati pržene medaljone, na svaki staviti kolut mocarele i kratko zapeći u rerni da bi se sir otopio.

Izvor: Dobra hrana