Flambirani bataci

by | 16 Oktobra, 2013

Flamirani-Bataci

Sastojci:

  • 4 veća pileća bataka sa karabatakom
  • 300 g šampinjona
  • 1 veza mladog luka
  • 3 dl bijelog vina
  • 0,5 dl konjaka
  • 50 g putera
  • 2 dl neutralne pavlake
  • 300 g makarona
  • začin C, so, biber

Priprema:

1. Batake odvojiti od karabataka, šampinjone isjeći na listove, mladi luk na kolutove, a makarone obariti u slanoj vodi.
2. Na vrelom puteru propržiti batake da porumene a zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.
3. U masnoću od mesa dodati mladi luk te ga propržiti kako bi omekšao, potom vratiti batake, preliti ih zagrijanim konjakom i zapaliti. Kada se plamen ugasi, dodati vino, poklopiti i na umjerenoj temperaturi dinstati 30 minuta.
4. Pred kraj dinstanja dodati šampinjone i neutralnu pavlaku, začiniti po ukusu i dinstati još 15 minuta.
5. Flambirane batake servirati na tanjir za služenje uz obarene makarone te preliti pripremljenim umakom.

Izvor: Dobra hrana