Karfiol s mesom

by | 8 Marta, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
1 karfiol srednje veličine
700 g miješanog mljevenog mesa
2 parčeta hljeba
1 jaje
1 manja glavica crvenog luka
1 žumance
1 dl pavlake
2 kašike sjeckanog peršuna
200 g kačkavalja
1/2 kašičice bijelog luka u prahu
1 kašika mljevene paprike
50 g putera
2 kašike brašna
5 dl mlijeka
3 manja paradajza
2 kašike ulja
mješavina začina, biber

Priprema:
1. Hljeb natopiti vodom, a potom ga ocijediti i izmrviti.
2. Crveni luk što sitnije isjeckati, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti mljeveno meso, jaje, izmrvljen hljeb, mljevenu papriku, crveni i bijeli luk. Dodati začine po ukusu i dobro izmiješati.
4. Karfiol očistiti i ostaviti u komadu pa ga blanširati u slanoj vodi da omekša.
5. U manjoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati začine po ukusu. U gotov bešamel sos umiješati žumance i pavlaku.
6. U okruglu nauljenu vatrostalnu činiju preručiti smjesu od mesa i oblikovati kružnu veknu tako da sredina posude ostane prazna.
7. U sredinu staviti karfiol te sve preliti bešamel sosom. Odozgo posuti kačkavaljem i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
8. Paradajz isjeći na krugove. Pred kraj pečenja činiju izvaditi iz rerne, preko mesa rasporediti paradajz i vratiti u rernu da se dopeče.

Izvor: Dobra hrana