Kineska kuhinja: Ljuta krilca s kikirikijem

by | 11 Januara, 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sastojci:

1 kg pilećih krilca

2 glavice crnog luka

1 praziluk

4 mrkve

2 čena bijelog luka

2 dl bijelog vina

100 g kikirikija

Za marinadu:

8 kašika soja sosa

2 kašičice đumbira u prahu

1 kašičica mljevene ljute paprike

2 kašičice gustina

300 g riže

ulje

Priprema:

1. Sjedinite soja sos i đumbir u prahu. Dodajte mljevenu ljutu papriku, gustin i malo ulja pa dobro promiješajte.

2. Pileća krilca operite, osušite kuhinjskom krpom i ostavite u marinadi 10 minuta.

3. Crni luk i praziluk isjecite na kockice, a mrkvu na tanke štapiće.

4. Na dobro zagrijanom ulju ispržite krilca s obje strane dok fino ne porumene.

5. Zatim dodajte isjeckano povrće, kratko ispržite pa sipajte bijelo vino.

6. Poklopite i dinstajte 20 minuta dok meso ne omekša. Pred kraj dodajte kikiriki i kuhajte još par minuta.

7. Poslužite toplo uz kuhanu rižu.

Izvor: Pošalji recept