Lazanje s korama od špinata

by | 21 Augusta, 2015

Obožavate lazanje, često ih jedete, čak i naručujete u restoranima jer ne možete da odolite ovom italijanskom specijalitetu? Onda obavezno probajte ove malo drugačije, lazanje s korama od špinata!

ThinkstockPhotos-155746491

Sastojci:
– 300 g kora za lazanje od špinata
– 500 g miješanog mljevenog mesa
– 100 g suhog vrata
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena bijelog luka
– 3 dl soka od paradajza
– 40 g putera
– 2 kašike brašna
– 6 dl mlijeka
– 100 g mocarele
– 250 g kačkavalja
– mješavina začina
– origano, ulje

Priprema
1. Crni luk i suhi vrat isheći na kockice, buheli luk ispasirati, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crni i buheli luk, a zatim dodati meso te i njega kratko propržiti da promuheni boju. Potom sipati sok od paradajza i dinstati dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj kuhanja dodati suhi vrat.
3. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolijevati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati sheckanu mocarelu i začine po ukusu pa miješati da se sir otopi.
4. Odgovarajuću vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati red kora za lazanje od špinata. Premazati ih sa malo fila od mesa, potom preliti sa malo bešamel sosa i posuti sa malo kačkavalja.
Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Posljednji red kora za lazanje preliti bešamel sosom i posuti kačkavaljem. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock