Za zdrav početak dana: Zobena kaša koju će zavoljeti i vaši najmlađi
Jamie Oliver je u jedan recept uspio ugurati sve što je potrebno za kvalitetan i zasitan doručak. Uz banane i tostirane bademe, ubacio je i mak, ci...
Obožavate avokado? A šta da dodate uz njega kako biste povećali unos proteina? Donosimo nove recepte s ovom supernamirnicom!
Avocado eggs
SASTOJCI:
PRIPREMA: Pleh prekriti aluminijskom folijom i od nje napraviti 4 udubljenja, koja će služiti da drže polovine avokada uspravno i ravno. Avokado prepoloviti i izdubiti dovoljno da u njega može da stane jaje. Staviti ih u udubljenja od folije, u svaku polovinu razbiti po jedno jaje, posoliti i pobiberiti. Peći u rerni zagrijanoj na 190 stepeni C, oko 15 minuta. Služiti toplo posuto sitno sjeckanim peršunom.
Avokado umak
SASTOJCI:
PRIPREMA: Očistite avokado, prepolovite ga, izvadite košpicu i izdubite meki dio sa kore. Stavite ga u blender ili multipraktik i dodajte isjeckani luk, peršun, ljutu papriku, bez sjemenki, iscijeđen sok od limuna, začine po ukusu. Dolijte maslinovo ulje i mutite dok smjesa ne postane glatka. Najukusniji je kada ostanu malo krupniji parčići luka i peršuna. Sa tako napravljenim sosom možete da mažete bruskete, sendviče ili da ga servirate sa čipsom od povrća ili sa slanim štapićima.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images