Prijedlog za ručak: Pijani šaran u bijelom vinu

by | 14 Aprila, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 2 kg šarana
– 2 dl bijelog vina
– 0,5 dl ulja
– 5 čenova bijelog luka
– 1 supena kašika peršunovog lista
– 2 kafene kašičice soli
– 0,5 kafene kašičice bibera
– 1 limun

Priprema:
1. Šarana očistite, dobro operite, prosušite i isjecite na jednake potkovice.
2. Sitno isjecite bijeli luk i peršunov list.
3. U vatrostanu činiju naspite ulje i stavite isječenu ribu. Blago promiješajte da ulje obloži komade ribe.
4. U svaki komad šarana utrljajte bijeli luk, peršunovov list, so i malo bibera.
5. Složite potkovice u vatrostalnu činiju pa pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.
6. Nakon toga naspite kvalitetno bijelo vino preko šarana i nastavite da pečete još oko 20 minuta dok riba ne porumeni i ne postane hrskava. Isjecite limun na kolutove i poslužite ga sa gotovim pijanim šaranom.

IZVOR: STIL