Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
Priprema:
1. Praziluk, crvenu papriku i tikvicu očistiti i isjeći na kockice, a šunkaricu takođe isjeći na kockice.
2. Mrkvu i trapist izrendati na krupno rende, a pelat paradajza izmiksati.
3. Na malo ulja propržiti praziluk, a zatim dodati mrkvu i papriku te i njih kratko propržiti. Potom dodati tikvice i pržiti ih dok ne omekšaju.
4. Zatim dodati šunkaricu i pelat paradajza pa začiniti po ukusu. Nastaviti s dinstanjem na umjerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Posebno otopiti margarin te dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati polovinu trapista i začine po ukusu.
6. Tjesteninu u obliku školjki kratko prokuhati u ključaloj vodi. Kad omekša, ocijediti je od suvišne tečnosti.
7. Pripremljenim filom napuniti tjesteninu.
8. U vatrostalnu posudu sipati sok od paradajza, a zatim poslagati punjene školjkice, preliti ih bešamelom i posuti preostalim sirom. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana