Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
2 manje tikvice
20 g putera
20 g brašna
300 ml mlijeka
so, biber
narendan muskatni oraščić
1 vezica vlasca
12 listova tijesta za lazanje
500 g dimljenog lososa
50 g sira
1 crveni luk
Priprema:
1. Oljuštiti luk, isjeći ga na kockice pa ispržiti na puteru. Dodati brašno pa pržiti uz stalno miješanje.
2. Zatim dodati mlijeko te kuvati 5 minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu i posuti muskatnim oraščićem.
3. Vlasac sitno isjeći pa umiješati u brašno i luk.
4. Tikvice oljuštiti pa ih ljuštilicom za povrće izrezati na široke trake.
5. Sipati vodu u šerpu, ostaviti da prokuha pa dodati tijesto za lazanje. Kuhati prema uputstvu sa pakovanja, a 30 sekundi pred kraj kuhanja dodati tikvice.
6. Nakon toga tijesto i tikvice dobro procijediti.
7. U vatrostalnu posudu staviti tijesto, poredati tikvice pa dimljeni losos, preliti umakom te ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal. Završiti sa umakom.
8. Odozgo narendati sir pa peći u rerni zagrijanoj na 200°C 5 minuta.
Izvor: kuhaj.hr