Zapečene palačinke

by | 5 Marta, 2014

Zapecene-palacinke-e1366791523766

Sastojci:

  • 8 palačinki
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 manja crvena paprika
  • 2 dl soka od paradajza
  • 4 kašike ulja
  • origano
  • mješavina začina

Za preliv:

  • 3 dl jogurta
  • 3 jajeta
  • 100 g kačkavalja

Priprema:
1. Crni luk i crvenu papriku očistiti i isjeći na kockice.
2. Na ulju propržiti crni luk, a zatim dodati crvenu papriku te i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati mljevenu junetinu i propržiti. Sipati sok od paradajza i nastaviti s dinstanjem na umjerenoj temperaturi dok meso ne omekša.
4. Pred kraj dinstanja dodati origano i začine po ukusu.
5. Na svaku palačinku staviti malo fila. Bočne stanice palačinke preklopiti ka unutra, a potom urolovati.
6. Vatrostalnu činiju nauljiti i u nju poslagati palačinke.
7. Posebno pripremiti preliv: bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti žumanjke i jogurt, dodati rendani kačkavalj i promiješati. Na kraju sjediniti smjesu od žumanjaka s snijegom od bjelanjaka.
8. Pripremljenu smjesu preliti preko palačinki. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept