Lonci i poklopci: Bogatstvo okusa na trpezi

by | 29 Juna, 2015

Najpopularniji tv kuhar i nesumnjivo najveći miljenik ženske populacije u Bosni i Hercegovini je Vjeko Kramer. Vjeko nas svake nedjelje obraduje interesantnim i ukusnim jelima. Ove nedjelje, 05.juna Vjeko emisiju započinje pripremom vegetarijanskih punjenih paprika, zatim će pripremati teleće ražnjiće uz koji odlično ide i umak od začinskog bilja. Uz sva ta ukusna jela nezaobilazna je i salata, i to šopska.

Sequence 02.Still042

VEGETARIJANSKE PUNJENE PAPRIKE

1 kg manjih paprika
1 crveni luk
5-6 češnjeva bijelog luka
300 g kuhane riže
250 g šampinjona
maslinovo ulje
kopar
sol i biber
Vegeta
ulje

Na ulju propržite sitno sjeckani crveni luk i polovinu bijelog luka dok ne omekša. Šampinjone isijecite na listiće i dodajte luku. Začinite solju, biberom, ostatkom usitnjenog bijelog luka, koprom i Vegetom. Dodajte kuhanu rižu, sve izmiješajte, te tom smjesom punite paprike. Poredajte ih u vatrostalnu zdjelu, prelijte maslinovim uljem i zapecite u pećnici pola sata na 180ᵒC.

Sequence 02.Still020

TELEĆI RAŽNJIĆI

1 kg telećeg buta
1 tikvica
1 crveni luk
1 ljubičasti luk
1 zelena paprika
1 crvena paprika
200g manjih šampinjona
Vegeta marinada od piva

Teletinu isijecite na kockice veličine klobuka šampinjona pa začinite vegetinom marinadom od piva i ostavite da se marinira oko pola sata. Svo povrće nasijecite na komade što sličnije veličine kao što su vam komadi teletine i klobuci šampinjona. Željenim redoslijedom nabadajte namirnice na štapiće za ražnjiće, tako da budu šareni
i raznoliki, pouljite ih i grillajte na grill tavi dok ne porumene sa svih strana.

Sequence 02.Still023

UMAK OD ZAČINSKOG BILJA

1 vezica kopra
1 vezica peršunovog lista
malo celerovog lista, bosiljka i timijana
50g maslaca
2 kašike brašna
4 dl pilećeg temeljca
2 kašike kiselog vrhnja
2-3 češnja bijelog luka
sol i biber

Na maslacu propržite brašno, kao za svjetlu zapršku i zalijte ga pilećim temeljcem. Začinite solju, biberom i usitnjenim bijelim lukom. Skinite s vatre pa nakon par minuta dodajte usitnjeni kopar, te celerov i peršunov list, bosiljak i timijan. Nakon 10-ak minuta umiješajte i kiselo vrhnje, te poslužite toplo.

ŠOPSKA SALATA

2-3 paradajza
1 krastavac
2 crvene paprike
2 zelene paprike
1 vezica mladog luka
1 feferona
200 g travničkog sira
peršunov list
sol i biber
ulje
jabukovo sirće

Paradajz, krastavac i paprike očistite na željeni način i isijecite na kockice. Neko guli krastavce ili im odstrani sjemenke – ja ne. Povrće stavite u dublju zdjelu pa dodajte mladi luk narezan na kolutiće i sitno
narezanu ljutu papričicu zajedno sa sjemenkama. Sve dobro izmiješajte i ohladite. Prije začinjavanja umiješajte i na kockice isječeni travnički sir. Prije posluživanja salatu posolite, pobiberite, dodajte ulje, sirće, sitno sjeckani peršunov list i dobro izmiješajte.