Prava poslastica: Kako napraviti Dubai čokoladu kod kuće?
Dubai čokolada je savršena kombinacija hrskavog i kremastog ukusa koja će osvojiti vaša čula. Pročitajte kako napraviti Dubai čokoladu kod kuće Ov...
Novo izdanje kulinarskog showa „Lonci i poklopci“ OBN TV i ove nedjelje 15.11.2015. od 12 sati donosi nam recepte kako pripremiti ukusna, a zdrava jela. Ove sedmice u jelima će dominirati tikva.
Tikva je veoma hranjivo povrće koje je u našim krajevima nepravedno zapostavljeno. Velika je šteta što je tikva u našoj ishrani veoma malo zastupljena. Postoji mnogo sorti i može se koristiti u
ishrani, kao jelo i kao dodatak jelima, te kao poslastica. Tikva ima veliku biološku, a relativno malu energetsku vrijednost pa se preporučuje i za dijetalnu ishranu, a njeni sastojci se koriste i u farmaceutskoj industriji. Vjeko će ove nedjelje emisiju započeti pripremom gratinirane tjestenine sa tikvom, pekmez od tikve, a za kraj će pripremati đuveč s piletinom u koji svakako ide i tikva.
GRATINIRANA TJESTENINA S TIKVOM
300g tikve
450g tjestenine
½ l bešamela
2 dl vrhnja za kuhanje
3 jajeta
200g sira za ribanje
krušne mrvice
Olitalia maslinovo ulje
so i biber
muškatni oraščić
mješavina sjemenki
Vegeta
Priprema: Tikvu ispeći u pećnici dok ne omekša. Ohladiti onoliko koliko vam odgovara da ju lako možete oguliti i izgnječiti viljuškom. Umutiti jaja sa vrhnjem za kuhanje, dodati bešamel, začiniti Vegetom, solju, biberom i muškatnim oraščićem. U tu smjesu dodati izgnječenu pečenu tikvu i kuhanu ocijeđenu tjesteninu. Tepsiju pouljiti, posuti krušnim mrvicama i mješavinom sjemenki te na tu podlogu rasporediti mješavinu tjestenine i tikve, obilato posuti ribanim sirom i mješavinom sjemenki pa zapeći u pećnici oko 45 min na oko 180ᵒC.
PEKMEZ OD TIKVE
1 tikva
1 kg krušaka
½ kg suhih smokvi
2 dunje
1 limun
1 naranča
100 g đumbir
1 kašika cimeta
1 kašika muškatnog oraščića
1 kg šećera
Priprema: Tikvu, voće i đumbir očistiti, usitniti, staviti u lonac, pošećeriti dodati 1 dl vode i kuhati oko 1h dok tikva omekša, a voće se počne raskuhavati. Začiniti cimetom, muškatnim oraščićem, sokom limuna i naranče te ribanom koricom limuna i naranče pa izmiksati štapnim mikserom i onda miješati još par minuta. Staklenke oprati, dobro osušiti i zagrijati u rerni pa ih tople puniti toplim pekmezom i odmah zatvarati poklopcima koje smo prethodno isto tako oprali, dezinficirali kipućom vodom i malo poprskali rakijom.
ĐUVEČ S PILETINOM
3 luka
½ kg paprike
1 feferona
½ kg paradajza
2 mrkve
1 patlidžan
1 tikvica
5-6 češnjeva bijelog luka
½ l soka od paradajza
½ kg piletine
150 g kuhane riže
peršunov list
sol i biber
Vegeta
Olitalia maslinovo ulje
Priprema: Luk, papriku, mrkvu, tikvicu, patlidžan i paradajz oprati i očistiti pa nasjeći na sitnije kockice i ploške. Na malo ulja popržiti prvo luk i mrkvu zatim papriku i feferone, pa zatim tikvicu i patlidžan, nakon par minuta kada povrće omekša dodati pileće meso te propirjati i na kraju dodati paradajz. Kad povrće omekša i meso porumeni dodati i sok od paradajza te začiniti Vegetom, solju, biberom i usitnjenim bijelim lukom. Nakon 10ak minuta dodati i kuhanu rižu, promiješati i skinuti s vatre.