LONCI I POKLOPCI: Uživajte u ukusnim ljetnim delicijama

by | 29 Maja, 2015

Kada dođe ljeto obično se pitamo kako se zdravo hraniti, a ne dodati kilograme? Kako bi vam razriješio tu vječitu dvojbu najpopularniji tv kuhar u BiH, Vjeko Kramer odlučio je ove nedjelje spremati upravo jela koja su ukusna i zdrava, a pripremu započinje pripremanjem složenca od špinata, zatim nastavlja proljetnim rižotom.

lonci_poklopci_310515.Still023

Vjeko će pripremati ove nedjelje i karipski curry, ali i juhu od koprive koja ne samo da je zdrava već će i pomoći da dobijemo prijeko potrebnu energiju.

SLOŽENANAC OD ŠPINATA

½ kg špinata
1 kg krompira
2 crvena luka
1 mrkva
6 kuhanih jaja
3 svježa jajeta
2 dl kiselog vrhnja
100 g sira
50g krušnih mrvica
50g sezama
4-5 češnjeva bijelog luka
sol i biber
ulje

Priprema: Krompir u ljusci skuhati u posoljenoj vodi, ohladiti, oguliti i nasjeći na ploške. Špinat očistiti od korjena i blanširati kratko u kipućoj vodi, ocijediti i sitno isjeckati. Na malo ulja propržite sitno sjeckani crveni luk dok ne omekša pa mu dodajte naribanu mrkvu. Kada je povrće omekšalo pomiješajte ga sa kuhanim krompirom, te usitnjenim špinatom i začinite bijelim lukom. Umutite jaja i kiselo vrhnje, te sve začinite solju i biberom. Tom mješavinom povežite složenac i sipajte polovinu u tepsiju koju ste prethodno nauljili i posuli polovinom krušnih mrvica i sezama, u sredinu složite kuhana jaja isječena na ploške, te prekrijte ostatkom smjese od špinata i krompira. Preko pospite ostatak prezle i sezama, te ribani sir i zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC oko pola sata.

PROLJETNI RIŽOTO

200g riže
3-4 mlada luka
4-5 češnjeva bijelog luka
2-3 mrkve
1 šoljica graška
temeljac
maslinovo ulje
sol i biber
Vegeta

Priprema: Na malo maslinovog ulja propržite sitno sjeckani bijeli dio mladog luka, pa kad omekša dodajte usitnjeni bijeli luk i na kockice isjeckanu mrkvu. Zatim dodajte rižu, kratko propržite pa podlijte začinjenim temeljcem. Kuhajte 12 min uz lagano miješanje pazeći da ne raskuhate rižu. 3 min pred kraj dodajte grašak i na kolutiće isječene listove mladog luka.

KARIPSKI CURRY

200g teletine
200g pilećih prsa
2-3 sudžukice
1 filet bijele ribe
200 g kozica
2 crvena luka
4-5 češnjeva bijelog luka
2 dl kokosovog mlijeka
2 paradajza
soja sos
smeđi šećer
đumbir
curry
chily
sol i biber
ulje

Priprema: Na malo ulja propržite sitno sjeckani crveni luk i polovinu usitnjenog bijelog luka. Kada omekša dodajte na tanke trakice isječenu teletinu pa nakon par minuta piletinu i sudžukice, te propržite nekoliko minuta. Začinite solju, biberom, chillyem, smeđim šećerom, soja sosom, đumbirom, curryem i zalijte kokosovim mlijekom, te pustite da prokuha. Na kraju dodajte na tanke kriške isječen paradajz, na trake isječen file bijele ribe i kozice, te propirjajte još nekoliko minuta.

JUHA OD KOPRIVA

300 g kopriva
½ l vrhnja za kuhanje
parmezan
muškatni oraščić
sol i biber
Vegeta

Priprema: Zagrijati vrhnje za kuhanje i začiniti ga s malo muškatnog oraščića, te umiješati sitno sjeckanu kuhanu koprivu. Poslužiti posuto ribanim parmezanom. Ovu juhu možemo pripremati i od špinata. Vodu u kojoj smo kuhali koprive iskoristite kao temeljac ili čaj. Vodu u kojoj ste kuhali špinat uvijek bacite.

lonci_poklopci_310515.Still020