Prijedlog za ručak: Paradajz punjen kuskusom i kozjim sirom

by | 19 Aprila, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 4 paradajza
– 1/2 šolje (od 2 dl) kuskusa
– 1 šolja povrtnog bujona
– maslinovo ulje po potrebi
– 1 čen bijelog luka
– 100 g šampinjona
– 1 vezica lista peršuna
– 10 maslina
– 200 g kozjeg sira
– so, biber

Priprema:
1. Isjeći vrhove paradajza, pa lagano izvaditi sjemenke s pulpom i ostaviti sa strane.
2. Poredati ih u pleh i premazati uljem.
3. U činiju sipati kuskus, pa preliti s kašikom ulja.
4. Sipati bujon u šerpu i ostaviti da provri na umjerenoj temperaturi. Dodati kuskus, posoliti i pobiberiti po ukusu, te poklopiti i kuhati 5 minuta.
5. Nakon toga skloniti s ringle i ostaviti sa strane.
6. Malo ulja zagrijati u tavi i dodati sitno isjeckan bijeli luk. Pržiti 30 sekundi uz stalno miješanje, a potom dodati šampinjone sitno isječene.
7. Dinstati dok ne ispari tečnost koju šampinjoni puste.
8. U kuskus dodati izdinstane šampinjone, trećinu izmrvljenog kozjeg sira, isjeckane masline i list peršuna, te sve dobro promiješati.
9. Dobijeni fil rasporediti u izdubljeni paradajz, pa odozgo izdrobiti preostali sir.
10. Preliti s malo ulja i peći u rerni zagrijanoj na 200°C 15-20 minuta.

IZVOR: POŠALJI RECEPT