Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
– 1/2 kg karfiola
– 2 tikvice
– 1 glavica crvenog luka
– maslinovo ulje
– so i suhi začin prema ukusu
– 6-7 dl vode
Dekoracija: list peršuna, crvena paprika i maslinovo ulje
Priprema:
1. Očišćen i opran karfiol izrezati na sitnije komade. Tikvice oprati, oljuštiti i isjeckati na krupnije kockice.
2. U dublju šerpu usuti ulje toliko da prekrije dno i odmah dodati sitno isjeckan crveni luk, posoliti i dinstati na umjerenoj temperaturi dok ne omekša. Zatim, dodati pripremljen karfiol, tikvice i sve promiješati. Sačekati par minuta da tikvice omekšaju, naliti toplom vodom, poklopiti i kuhati na umjerenoj temperaturi.
3. Kada je povrće omekšalo (nakon 15-ak minuta) štapnim mikserom ispasirati sastojke tako da se dobije gusta kaša. Ukoliko ocijenite da je za vaš ukus previše gusto, naliti malo vode i vratiti na šporet da provri. Pred kraj kuhanja dodati suhi začin i so prema ukusu.
Savjet plus: Neposredno pred serviranje potaž preliti sa par kapi ulja, dodati usitnjenu papriku i list peršuna. Za pikantniji doživljaj koristiti ljutu crvenu papričicu.
IZVOR: POŠALJI RECEPT