Evo kako spriječiti proljetne alergije!

by | 15 Aprila, 2016

Hrana može, između ostalog, ublažiti simptome alergija na prirodan način, pa evo šta bi trebalo da jedete…

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Brokula, kupus i karfiol – pripadaju porodici kupusnjača koje pomažu u otčepljivanju sinusa, a obiluju i vitaminom C koji se smatra čuvarom dobrog zdravlja. Kako se u samo 100 grama brokule nalazi čak 90 miligrama vitamina C, vjerujemo da ne treba dalje objašnjavati…

Bundeva – hrana bogata vitaminom A u trenu vas rješava alergijskih problema, a bundeva je veoma fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine. Vrlo slične karakteristike imaju i mrkve.

Celer – bogat je vitaminom C, a uz to je odličan saveznik u borbi protiv alergija, snižava krvni pritisak i smanjuje hronične bolove.

Bijeli i crveni luk –  bogat su izvor bioflavonoida kvercetina, koji djeluje kao prirodni antihistaminik, odnosno lijek za alergije.

Zeleno lisnato povrće – jedite sve, jer blitva, kelj, poriluk, špinat i zelena salata obiluju fitonutrijentima, a posebno karotenoidima koji jačaju imunitet.

Savjet plus: Ne jedite samo namirnice, nego iskoristite i vodu u kojoj su se kuhali kao temeljac u pripremi druge hrane, te tako dodatno ojačajte svoj organizam pred sezonskim prehladama i alergijama.

IZVOR: LIFE CONTENT