Konzervisano voće može povećati rizik od prevremene smrti. Dok je dvije do tri porcije sušenog i svježeg voća povezano sa smanjenim rizikom od smrti za 10 posto, konzumacija konzervisanog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 posto, zaključili su naučnici.
Naučnici su analizirali prehrambene navike 65 hiljada odraslih osoba u Velikoj Britaniji koje su pratili sedam godina.
Teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama ili ono smrznuto, ili jednostavno nedostatak svježih alternativa. Štaviše, smrznuto i konzervisano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je teško prstom uperiti u određenu vrstu namirnica.
Poznato je da je konzervisano voće pliva u fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim pritiskom, holesterolom, gojaznošću, otpornosti na insulin, pa ova studija i nije toliko šokantna.
Smrznuto voće, s druge strane, po hranljivim stvarima trebalo bi da bude u rangu sa svježim voćem. “Dokle god nema dodatnih šećera, smrznuto voće trebalo bi da bude zdravo ili barem bezopasno”, tvrdi dr Sajmon Kejpvel, profesor kliničke epidemiologije s Univerziteta Liverpul.